‘Nederlandse’ universiteit op Saba

Nieuws | de redactie
19 juli 2013 | De Saba University School of Medicine treedt toe tot het Nederlands/Vlaams Accreditatiestelsel. Dat maakte premier Rutte vandaag namens OCW-minister Bussemaker bekend op bezoek in Saba. De stap is belangrijk, omdat studenten een belangrijke impuls geven aan de economie van het eiland.

Met de toetreding zal de Saba University School of Medicine, een universiteit gespecialiseerd in geneeskunde, waarschijnlijk eind dit jaar een officiële rechtspersoon voor hoger onderwijs zijn. De campusuniversiteit die in 1986 opgericht werd heeft er bewust voor gekozen een Nederlandse instelling voor het hoger onderwijs te zijn, nu Saba als bijzondere gemeente van Nederland is aangemerkt.

Saba University trekt op dit moment veel studenten uit Noord-Amerika, maar hoopt met de toetreding tot het Accreditatieverdrag van de NVAO nu ook meer studenten geneeskunde uit Nederland te trekken. Met de huidige numerus fixus regeling in Nederland kan Saba hiermee een interessante uitvalsbasis zijn.

De officiële toetreding van de Saba University tot het Nederlandse stelsel laat nog even op zich wachten. De staatsrechtelijke transitie van Bonaire, St. Eustatius en Saba tot openbare lichamen van Nederland noopte het NVAO-verdrag tot een wijzing. In de Eerste en Tweede Kamer is deze reeds geratificeerd, in Vlaanderen is dit proces nog gaande. De wijziging kan daarmee op z’n vroegst op 1 december 2013 in werking treden. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK