Rob Oudkerk zwaait af

Nieuws | de redactie
22 juli 2013 | Ruim zes jaar na zijn benoeming tot lector Leefstijlverandering bij Jongeren aan De Haagse Hogeschool neemt Rob Oudkerk afscheid. Hij neemt graag de balans op van de effecten van het lectoraat waar het ‘stijlverandering’ bij studenten, docenten en de hogeschool betreft.

De voornemens van het lectoraat die hij bij zijn intreerede ‘365 dolle dwaze dagen’ heeft uitgesproken, worden tijdens deze afscheidsrede kritisch belicht. In zijn rede ging Oudkerk in op hoe de verspreiding van overgewicht zich als een olievlek over de wereld verspreide. En dat de manier van illustreren van dit probleem grote invloed heeft op de perceptie.

Naakte waarheid

Koele getallen blijken jongeren niet zo gek veel te doen. Het feit dat uitgebalanceerd eten het risico op diabetes en hart en vaatziektes met 70 % vermindert en de kans op allerlei kankers met 30 % -toch indrukwekkende cijfers- slaat minder aan dan opeenvolgende plaatjes waarin getoond wordt hoe fors overgewicht in nog geen twee decennia is toegenomen. Toen Oudkerk in 2007 begon met zijn lectoraat was het doel om te onderzoeken welke wegen het bewustzijn dat er werkelijk iets ernstigs aan de hand is, kunnen versterken, in vergelijking met “agenderen as usual”.

Meer preventie

Nog belangrijker dan die stijlverandering binnen De Haagse Hogeschool is de gewenste stijlverandering buiten. Op straat, in Haagse wijken. In de stad. In de regio. In ons land. Het stemt volgens Oudkerk dan niet optimistisch dat in een land waar overgewicht en obesitas het overgrote deel van de bevolking in een wurgende greep hebben, er nog steeds geen wake-up call is voor deze ziektes die de USA en haar bevolking economisch, sociaal en qua leven totaal zullen killen.

Het is op zijn minst wonderlijk dat aan de preventie van veiligheid na 9/11 meer dan het duizendvoudige wordt uitgegeven dan aan preventie van een bedreiging die zoveel groter is: de desastreuze gevolgen van overgewicht op mens en samenleving.

De USA is ver weg van ons, en 9/11 was niet hier. Maar op 11 september 2013 is het met de aandacht en financiën voor adequaat preventiebeleid in Nederland net zo droevig gesteld als in de USA. Zijn afscheidsrede gaat dan ook over de grove onderschatting van de welhaast grootste sociaaleconomische bedreiging voor volk en vaderland.

U kunt zich voor de afscheidsrede aanmelden via het aanmeldformulier.

Programma

15.15 uur             Ontvangst met koffie en thee

15.45 uur             Opening door Ineke van der Meule, directeur van het Centrum voor Lectoraten en Onderzoek van De Haagse Hogeschool

15.55 uur             Afscheidsrede Rob Oudkerk

16.35 uur             Uitgeleide: Dick Rijken, lector Informatie, Technologie en Samenleving van De Haagse Hogeschool

16.45 uur             Borrel 

Locatie:

Aula De Haagse Hogeschool

Johanna Westerdijkplein 75

2521 EN Den Haag


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK