Rode peper tegen jojo-effect

Nieuws | de redactie
26 juli 2013 | Mensen die strijden tegen overgewicht hebben door een verschil in energiebalans vaak last van gewichtsschommelingen. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben ontdekt dat een kleine portie Spaanse rode peper aan het dieet toevoegen dit kan helpen voorkomen.

Omdat tijdens het diëten minder energie wordt geconsumeerd, wordt er ook minder energie verbrand. Het lichaam wordt zuiniger. Wanneer iemand na een dieet weer overstapt naar een normaal voedingspatroon, past het energieverbruik zich hier niet direct op aan. Op zo’n moment vliegen de kilo’s er vaak snel weer aan.

Een halve theelepel rode peper

Onderzoekster Pilou Janssens van het Maastricht UMC+ ontdekte dat de stof capsaïcine die voorkomt in rode pepers kan helpen dit effect te voorkomen. Voor haar onderzoek liet Janssens een aantal proefpersonen viermaal 36 uur doorbrengen in een speciaal voor alle metingen ingerichte respiratiekamer.

In de respiratiekamer kregen de proefpersonen te maken met verschillende eetpatronen: een normaal eetpatroon en een dieetpatroon met slechts driekwart van de normale energiewaarde. In beide situaties werd ook de toevoeging van ongeveer één gram rode peper (een halve theelepel) per maaltijd getest, gelijk aan ongeveer tweeëneenhalve milligram capsaïcine.

Jojo-effect afgeremd

Gedurende de sessie werd onder meer het energiegebruik en de vetverbranding gemeten. Daaruit bleek dat het toevoegen van de chilipeper aan het dieet er voor zorgde dat het verschil in energiegebruik met een normaal eetpatroon (zonder rode peper) werd verkleind. Daardoor blijft tijdens het dieet het energiegebruik vrijwel op het oorspronkelijke niveau.

Wanneer iemand weer terug zou gaan naar het normale eetpatroon wordt het jojo-effect dus afgeremd. Eveneens ging bij de proefpersonen de vetverbranding omhoog. Het toevoegen van één gram rode peper per maaltijd tijdens het dieet kan dus zelfs nog eens een extra zetje geven bij het afvallen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK