Sluizen beheren via smartphone

Nieuws | de redactie
25 juli 2013 | Onderzoekers van de TU Delft gaan de boer op met een nieuw innovatief systeem voor het beheren en bewaken van sluizen en pompen. Het bedrijfje ‘Mobile Canal Control’ maakt het mogelijk met een simpele foto de hoogte van het water in een sluis te bepalen en waar nodig aan te passen.

Wereldwijd zijn meer dan 100.000 kanalen in gebruik om irrigatiewater te transporteren van bronnen naar gewassen. Er zijn verschillende systemen om de waterstroom te regelen, maar op dit moment is 95% van die systemen nog handmatig aangedreven.

Gevoelig voor corruptie

Die handmatige systemen hebben twee grote nadelen. Allereerst wordt er bij de vraag naar irrigatiewater vaak te veel water geleverd om er voor te zorgen dat er altijd voldoende water is bij de betreffende aftappunten. Ten tweede is dit systeem corruptiegevoelig: sluisoperators kunnen worden omgekocht om bepaalde gebruikers meer water te geven, of er wordt zelfs water uit kanalen gestolen.

Omdat volledige automatisering van met name kleine kanalen vaak veel te duur, zijn wetenschappers van de TU Delft op zoek gegaan naar een goedkope oplossing die de voordelen van automatisering (nauwkeurig en flexibel waterbeheer) combineren met die van de handbediening. Een app op de smartphone moet dienst gaan doen als interface tussen kanaal, sluisoperator en de centrale ‘controlekamer’.

Een foto van het waterpeil

Het Delftse idee gaat uit van low-tech implementatie op locatie, waarbij in principe alleen een QR-code nodig is, terwijl alle high-tech computermodellen en berekeningen op een centrale vestiging in Delft worden geïmplementeerd en uitgevoerd.

Het komt erop neer dat de sluisoperator met één druk op de knop een foto maakt van de sluis, het waterpeil en een speciaal soort QR-code, en deze foto automatisch met de exacte GPS-coördinaten naar een centraal systeem wordt gestuurd, waar de nieuwe stand van de sluis exact wordt berekend en teruggestuurd. Na het bijstellen dient ter controle nog een foto van de nieuwe situatie gemaakt te worden.

Hopen op wereldwijde doorbraak

Als extra beveiliging wordt tegelijkertijd een foto van de operator gemaakt met de frontcamera en wordt een eenmalig cijferslotcode voor het slot op de sluis naar de smartphone verzonden. Laatste stap in de procedure is dat het systeem doorgeeft naar de app wat de meest optimale volgende locatie is die door de operator moet worden bezocht.

De wetenschappers hebben hun innovatie ondergebracht in het spin-off bedrijf ‘Mobile Canal Control’. Ze verwachten dat hun systeem wereldwijd zal aanslaan in landen die te kampen hebben met waterschaarste en/of corruptie bij de watervoorziening. Op dit moment wordt het meten van waterpeilen en sluizen met een smartphone-app al opgepakt door diverse waterschappen in Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK