Terug naar tekentafel?

Nieuws | de redactie
2 juli 2013 | “Het moet afgelopen zijn met het gedraal van het kabinet.” ISO-voorzitter Ruud Nauts heeft het gehad met de omzwervingen van het leenstelsel. De LSVb zegt dat betrokkenen “de toegankelijkheid van het onderwijs niet zomaar als wisselgeld inzetten” mogen. Hoe moet Rutte-II nu verder?

“Onbegrijpelijk dat de studenten wederom in grote onzekerheid zitten. Aan het begin van je studie maak je een studieplan, maar hoe kun je plannen maken als alle duidelijkheid ontbreekt? Huidige studenten hebben al heel wat voor hun kiezen gehad, eerst de wispelturigheid van de langstudeerboete en de voortdurende onzekerheid over het voortbestaan van de ov-kaart,” zegt Nauts.

Op tijd intrekken

Daar kan volgens hem “nu óók het leenstelsel definitief bij aan het rijtje toegevoegd worden.” Volgens het ISO is het wetsvoorstel daartoe min of meer DOA, ‘dead on arrival’. “De minister kan maar één juiste stap zetten, het wetsvoorstel ditmaal op tijd intrekken. Honderdduizenden ambitieuze studenten willen weten waar ze aan toe zijn, het moet afgelopen zijn met het gedraal van het kabinet”.

De onderhandelingen met D66 en GroenLinks zijn vastgelopen omdat er niet tegemoet wordt gekomen aan hun eisen over onder meer een duidelijke investeringsagenda in de kwaliteit van het hoger onderwijs, zo stellen de studentenbonden. Het ontbreken daarvan verlamt in hun ogen de voortgang van het gesprek over hervormingen en investeringen. Opmerkelijk is dat zij daarmee op een lijn zitten met de indringende aanbevelingen aan het kabinet door zowel Eurocommissaris Olli Rehn als EU-president Van Rompuy in zijn recente gesprek met ScienceGuide.

De LSVB schat in dat nu de gesprekken met delen van de oppositie zijn mislukt, er in de Eerste Kamer geen meerderheid meer zou zijn voor de kabinetsplannen. Jorien Janssen, de nieuwe voorzitter van de LSVb: “Bussemaker moet nu waarschijnlijk terug naar de tekentafel. We hopen dat het voorstel voor een leenstelsel definitief verdwijnt.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK