Theezakjes vervangen klimaatmodellen

Nieuws | de redactie
25 juli 2013 | De Universiteit Utrecht start een wereldwijd onderzoek naar klimaatverandering. De gegevens worden vanuit alle uithoeken van de Aarde gecrowdsourced. “Iedereen kan meedoen. Alles wat je nodig hebt is een schep, twee theezakjes en drie maanden geduld.”

Onderzoekers Joost Keuskamp, Bas Dingemans en Mariet Hefting deden wetenschappelijk onderzoek met misschien wel het allergoedkoopste onderzoeksmateriaal dat er is, theezakjes. Toch kunnen deze theezakjes een hoop zeggen over de bodem en zelfs over klimaatverandering. “We creëren hiermee tegelijkertijd wereldwijde bewustwording over klimaatsverandering en duurzaam bodemgebruik”, legt Keuskamp uit.

1 schep, 2 theezakjes, 3 maanden

Samen met een team van internationale wetenschappers bedachten zij een goedkope, betrouwbare en wetenschappelijke methode om aan lastig te verkrijgen data over de afbraaksnelheid van plantenmateriaal te komen: de Tea Bag Index. Dingemans: “Alles wat je nodig hebt is een schep, twee theezakjes en drie maanden geduld”.

Planten leggen het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vast door middel van fotosynthese. Als planten afsterven wordt een deel hiervan opgeslagen in de bodem en een ander deel komt door afbraak terug in de atmosfeer. Hoeveel er wordt afgebroken verschilt van plek tot plek en hangt af van het klimaat.

Theezakjes bevatten plantenmateriaal. Door ze een tijd in de bodem te begraven, kan eenvoudig worden gemeten hoe snel het afbraakproces verloopt. Door de afbraak op verschillende plekken op aarde te vergelijken, kunnen de gevolgen van klimaatverandering beter worden voorspeld.

Onderzoek en educatie

Door twee soorten thee van verschillende afbreekbaarheid te gebruiken kan de snelheid en de hoeveelheid die uiteindelijk overblijft tegelijkertijd worden gemeten. De methode is al in meer dan twintig landen getest, maar om de gevolgen van klimaatsverandering beter te begrijpen zijn nog veel meer gegevens nodig.

“Iedereen kan meedoen”, vertelt Dingemans. “Neem een zakje rooibosthee en een zakje groene thee. Zoek een geschikte locatie, begraaf de zakjes en haal ze na drie maanden uit de grond. Laat ze drogen, klop de aarde eraf en weeg de zakjes zonder het labeltje. De gegevens vul je online in, zodat er een wereldkaart ontstaat met afbraaksnelheden.”

De Tea Bag Index is niet alleen wetenschappelijk interessant, vertelt Keuskamp. Omdat het zo simpel is kan de methode ook op scholen gebruikt worden in biologielessen over de bodem, klimaatsverandering en duurzaamheid. Zo draagt de Tea Bag Index ook bij aan bewustwording over de rol van de bodem bij klimaatprocessen en stofkringlopen. “Hoe meer mensen meedoen hoe beter de voorspellingen worden”, aldus Keuskamp.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK