UU winnaar bij Veni’s

Nieuws | de redactie
23 juli 2013 | NWO heeft 155 jonge onderzoekers beloond met een Veni-subsidie. In totaal is €38 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar gesteld. Winnaar bij de subsidieronde dit jaar is de UU/UMCU dat 24 beurzen tegemoet kan zien.

De Veni-financiering voor jong onderzoektalent bedraagt maximaal €250.000 per beurs en is beschikbaar voor wetenschappers die in de afgelopen drie jaar zijn gepromoveerd. Wetenschappers doen met het geld onderzoek naar een breed scala aan onderwerpen, variërend van kwetsbaarheid voor stress in de hersenen, tot (Europese) grenzen aan sociale solidariteit en het gebruik van plasma om vliegtuigen aerodynamischer te maken. 

Actuele vraagstukken 

In totaal hebben alle Nederlandse universiteiten beurzen toegekend gekregen. Grote winnaar bij de Veni’s is de Universiteit Utrecht dat samen met het UMCU 24 beurzen ontvangt. Ook UvA/AMC (19) en de VU (13) scoren goed. Er is ook één beurs die wordt gebruikt voor een onderzoek aan een buitenlandse universiteit. Dr Dr. Michal Szostak gaat in Manchester onderzoek doen naar koolstofconstructies. 

De Veni’s van 2013 vertegenwoordigen veel verschillende wetenschappelijke disciplines. Een groot deel van de onderzoeken sluit direct aan bij actuele maatschappelijke vraagstukken. Zo onderzoeken Veni’s hoe overstromingsrisico’s eerlijk en efficiënt verdeeld kunnen worden, hoe infectiebronnen van schadelijke botnets achterhaald kunnen worden en hoe diagnose en behandeling van verminderde vruchtbaarheid verbeterd kunnen worden. 

Wetenschappelijke carrière 

De Veni-subsidies zijn onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. Veni biedt onderzoekers een eerste opstap in hun wetenschappelijke carrière. Zij gebruiken het geld hoofdzakelijk als salaris tijdens de onderzoeksperiode van drie jaar en schaffen specifieke apparatuur aan als dat nodig is. 

Uit recent onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Veni-subsidie voor jonge wetenschappers succesvol kan zijn voor hun verdere academische carrière. Zij zullen bijvoorbeeld tijdens hun verdere loopbaan eerder aanspraak kunnen maken op een onderzoeksgelden. Daar staat tegenover dat deze jonge onderzoekers niet vaker een vast contract krijgen en ook geen hoger loon krijgen in de academische wereld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK