Van Obama naar California

Nieuws | de redactie
31 juli 2013 | De president raakt een van zijn beste mensen kwijt aan het hoger onderwijs. BiZa-minister Janet Napolitano vertrekt om de eerste vrouwelijke collegevoorzitter te worden van de University of California. Voor hen beiden biedt dit meteen nieuwe kansen.

Janet Napolitano is een zwaargewicht in de USA. Zij was gouverneur van de staat Arizona, buur van California, waar men van nature niet zo snel vrouwen uit de Democratische partij op hoge posten kiest. Senator is daar al heel lang een Republikein John McCain. Niettemin won zij en groeide uit tot een van de bekendste gouverneurs van het land.

Schuivend electoraat

Dat steeds meer Latino-kiezers in staten als Florida en Arizona voor haar partij en Obama gingen kiezen was de presidentskandidaat in 2008 niet ontgaan. Sterker nog, in 2008 scoorde Obama met de steun van Napolitano zo sterk in de ‘homestate’ van zijn opponent McCain dat dit als signaal werd gezien van een fundamentele verschuiving in het electoraal patroon. Dit werd door Obama’s herverkiezing in 2012 herbevestigd. Juist onder de jongere kiezers was de opkomst in Arizona weer relatief sterk en was de steun voor Obama nog groter dan in 2008.

Als minister had Napolitano twee grote dossiers: het op peil houden van de nationale veiligheid na de virulente Bush-jaren en een hervorming van het burgerschap- en immigratiebeleid. Bijzondere aandacht moest daarbij uitgaan naar de chaotische toestanden in Mexico, het buurland waar zij vanuit Arizona zeer goed over geïnformeerd was. Het immigratiebeleid staat nu voor een grote hervorming die wel eens de historische doorbraak van Obama’s tweede termijn kan worden.

Ook als universiteitsvoorzitter neemt Napolitano het op voor immigranten, zo beloofde ze “an advocate for the undocumented” te zijn en de “hope and dreams” van jonge immigranten levend te houden. Toch roept haar benoeming wel ook weerstand op in California, onder andere bij Juan Gómez-Quiñones, oud-directeur van het UCLA Chicano Studies Research Center. “As head of a sprawling security apparatus, has experience in making the lives of tens of thousands of individuals and families irredeemably miserable.”

Klus in Washington er op

Napolitano moet gedacht hebben ‘mijn klus zit er in Washington wel op’, nu Bin Laden dood is en die hervorming lijkt te zullen lukken. Het presidentschap van de UofC is dan een zeer prestigieus vervolg voor haar loopbaan in een staat waar haar partij zeer machtig is. Bovendien vereist zo grote, complexe publieke HO-instelling met ruim 230.000 studenten en 20.000 hoogleraren een aanvoerder met grote politieke en bestuurlijke ervaring.

De UofC omvat een reeks campussen en zwaartepunten in heel de staat, de grootste van de USA qua economie en bevolking. Een reeks daarvan staat in de HO-rankings in de wereldtop. Maar de UofC heeft ook een sterke emancipatie, ‘HBO-achtige’ opdracht en allure.

De financiering daarvan is ingewikkeld en politiek in de staat ook omstreden. Gouverneur Brown kon vorig jaar door een referendum de onderwijsbekostiging een forse impuls geven. De kiezers stemden voor belastingverhoging voor het onderwijs, ondanks de crisis. Napolitano zal hier dus ‘value for money’ moeten geven. En dat ook omdat zij als collegevoorzitter bijna driemaal zo veel zal verdienen als op haar ministerspost.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK