Academische hoop

Nieuws | de redactie
16 augustus 2013 | "Nederland is betrekkelijk wanhopig op zoek naar signalen van hoop voor een betere toekomst. Welnu, de universiteiten bieden dit signaal.” Karl Dittrich ziet de ‘bèta-triomf’ van het WO in de Shanghai Ranking als een signaal dat ons land niet moet somberen, maar investeren en durven. Nu de overheid nog.

Dittrichs VSNU noteert de kracht die de reputatie van de Nederlandse universiteiten heeft ontwikkeld in de voorbije jaren en geeft aan hoe de jongste Shanghai Jiao Tong ranking deze nog eens onderstreept en verder versterkt. “De Nederlandse universiteiten behoren tot de wereldtop en zijn daarmee zeer aantrekkelijk voor binnen- en buitenlandse studenten, voor talentrijke onderzoekers en voor innovatieve sectoren in de samenleving, waaronder het bedrijfsleven.”

Groningse opmars

Hij stelt daarbij vast dat bijvoorbeeld “de Groningse opmars naar plaats 92 resulteert in een totaal van drie Nederlandse universiteiten in de top 100. Dit is één universiteit meer dan in 2012. Voor het eerst in tien jaar staat de RUG in de top 100, onder meer door zeer hoge scores op het gebied van medische en sociale opleidingen.”

De VSNU ziet ook de ‘bèta-triomf’ die ScienceGuide bij de publicatie vanuit China analyseerde als opvallend kenmerk van de ranking van 2013. “Ook de technische universiteiten doen het goed: zowel de TU Eindhoven als de Universiteit Twente stijgen in de ranking van de technische disciplines ten opzichte van vorig jaar. Zo blijkt Eindhoven erg aantrekkelijk voor buitenlands talent en behaalt een hoge score op internationale PhD’s. Ook Wageningen neemt in het domein van de life sciences een zeer sterke positie in.”

Uiterste inspanning

De uitkomsten op juist ook deze domeinen en wetenschappelijke disciplines acht Dittrich bijzonder significant. De kennissector van ons land is in staat juist daar te ‘scoren’ op wereldschaal waar het ook voor het economisch herstel toe doet. “Investeringen in universiteiten blijken te lonen en maken Nederland tot een van de vooraanstaande landen in de wetenschappelijke wereld. Het lijkt daarom vanzelfsprekend dat de overheid de kracht van de Nederlandse universiteiten erkent en een uiterste inspanning doet om de investeringen in onderzoek en innovatie op zijn minst op peil te houden.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK