Bèta-triomf Nederlands WO

Nieuws | de redactie
15 augustus 2013 | Nederland maakt forse sprong in de Shanghai Ranking, de bèta’s voorop. Leiden komt in de top 100 op plek 76 en de UU schiet omhoog van 76 naar 42. Drie ander universiteiten halen nu ook de top-200 wereldwijd.

De bèta’s maken in verschillende disciplines opvallende vooruitgangen. Ook heeft Nederland zijn internationale toppositie in de overalllijst van de Shanghai ranking verder bestendigd en zelfs nog verbeterd ten opzichte van 2012. Zo is de UU één plek gestegen van 53 naar 52 en is de RUG ook de top-100 binnengedrongen op nummer 92.

De Universiteit Leiden blijft ook in de top-100 met een nummer 75 notering. De andere universiteiten blijven de zelfde posities behouden op deze ranking, zodat het hele Nederlandse WO in de hoogste regionen van de universiteiten wereldwijd is aan te treffen. Een aanzienlijk aantal van de universiteiten bevindt zich onder de 250 beste academische instellingen volgens de Chinese analyse.

Sprongen in wis- en natuurkunde

Het wordt verder  interessant wanneer men  kijkt naar de verschillende disciplines waarvan de Shanghai Jeao Tong University ook rankings heeft gemaakt. Daaruit blijkt dat de Nederlandse universiteiten op het gebied van wis- en natuurkunde grote vooruitgang hebben geboekt in de disciplinaire top-200.

Waren in 2012 alleen nog maar de UU met een 76-100 en Leiden met 151-200 notering in deze ranking vermeld. Nu zijn de UvA en RUG beide nieuw binnengekomen op een 101-150 notering en ook de Radboud weet met een 151-200 notering zich te meten met de beste 200 universiteiten op het gebied van wis- en natuurkunde.

Wageningen nog beter

In de landbouwwetenschappen waar Wageningen al jaren hoog genoteerd staat, heeft deze universiteit een opvallende sprong gemaakt. In de top-50 is Wageningen van plaats 39 in 2012 naar een plaats 32 gestegen.

Dat is een relatief grote winst, zeker omdat in de top 50 de fluctuaties ieder jaar minimaal zijn. Overigens is Nederland goed vertegenwoordigd op deze lijst met zeven universiteiten die allemaal hun plaats behouden of zoals de RUG van plaats 101-150 stijgt naar 76-100.

Ook de economische faculteiten en de business schools  stijgen allemaal in deze prestigieuze lijst. De EUR komt de top-50 binnen op plaats 44 evenals de Universiteit Tilburg die binnenkomt op nummer 47. Ook de RUG en VU weten dit jaar de top-100 binnen te komen. Het bezoek van grote namen zoals Mario Draghi en Christine Lagarde aan de Room for Discussion heeft voor de Amsterdamse economen overigens nog niet echt mogen helpen. De UvA blijft steken op een 51-75 plaats.

Ook enkele forse dalingen

Binnen de bèta-technische hoek heeft Nederland relatief sterke positie in de sector van de computer Science het beeld is hier meer gemengd. Eindhoven weet hier van plaats 48 naar 42 te stijgen, TU-Twente stijgt van 151-200 naar 101-150. Leiden, de UvA en de VU dalen licht. De andere TU Delft en de UU behouden hun positie in de Shanghai Ranking.

Hoewel Nederland over de brede linie beter scoort zijn er ook wel een aantal pijnlijke dalers. Op het gebied van de sociale wetenschappen komt de VU niet meer voor in de top-200 terwijl ze vorig jaar nog genoteerd stonden op een 75-100 normering. Dit geldt ook de UU die vorig jaar nog in de range 101-150 zat. Nu komen zij nu niet meer voor in deze lijst.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK