Bloeddruk raakt bejaard geheugen

Nieuws | de redactie
1 augustus 2013 | Ouderen bij wie de bloeddruk meer schommelt, scoren slechter op geheugen- en concentratietesten. Ook op MRI-scans blijken hun hersenen in mindere conditie. Dit Leids onderzoek blijkt van belang voor meerdere disciplines, maar waarom dit zo is, is reden tot verdere verdieping.

Dat een variabele bloeddruk bij ouderen samen gaat met meer verstandelijke achteruitgang, blijkt uit onderzoek van het LUMC. De onderzoekers stellen vast dat ouderen bij wie de bloeddruk meer schommelt, het minder goed doen bij test naar onder meer hun geheugen.

Het volume van de hippocampus, een hersendeel dat belangrijk is voor het geheugen, is lager en op MRI-scans zijn ook meer witte-stofafwijkingen, kleine infarcten en kleine bloedingen zichtbaar. De aangetoonde effecten op de cognitie en de hersenafwijkingen bestaan onafhankelijk van de gemiddelde bloeddruk en andere cardiovasculaire risicofactoren.

Kleine vaten 

De onderzoekers gebruikten voor hun conclusies de gegevens van 5461 ouderen van gemiddeld 75 jaar oud die deelnamen aan een studie naar een cholesterolverlager. Hun bloeddruk werd in dat kader gedurende ruim drie jaar elke drie maanden gemeten. Dr. Simon Mooijaart wijst er op, dat “het voor arts en patiënt belangrijk is om te weten dat niet alleen de hoogte van de bloeddruk relevant is voor het cognitief functioneren, maar ook de schommelingen daarin. Artsen zouden daarom niet alleen naar de actuele bloeddruk moeten kijken, maar ook moeten terugblikken op eerdere metingen. Ouderen met meer schommelingen hebben een grotere kans op stoornissen van het geheugen.”

Op basis van de MRI-scans concluderen de onderzoekers verder dat cognitieve achteruitgang te maken heeft met ziekten van de kleine vaten. “Het is nog de vraag wat hierbij de oorzaak is en wat het gevolg. Misschien zorgen de bloeddrukwisselingen ervoor dat de vaten in de hersenen beschadigd raken. Maar het zou ook kunnen dat het regelsysteem voor de bloeddruk  wordt aangetast doordat de hersenen door vaatproblemen minder goed functioneren.”

Dementie en hart- en vaatsiekten

De resultaten onderstrepen het wezenlijke verband tussen gezonde vaten en beter cognitief functioneren. Zo werd onlangs aangetoond dat in Groot Brittannië de kans op het krijgen van dementie in de laatste decennia is afgenomen, waarbij waarschijnlijk goede behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten een grote rol heeft gespeeld.

“Een schommelende bloeddruk is misschien ook zo’n risicofactor, waarvan de juiste behandeling uiteindelijk kan bijdragen aan een verdere afname van de kans op dementie”, zegt Mooijaart daarover. De PROSPER studie is een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum, Glasgow University (GB) en University College Cork (Ierland).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK