Brits HO exportproduct

Nieuws | de redactie
2 augustus 2013 | De Britse overheid maakt het hoger onderwijs één van de topprioriteiten van haar exportbeleid, en wil in vijf jaar tijd 15% tot 20% meer buitenlandse studenten aantrekken. Daarbij zullen MOOC’s een belangrijke rol spelen en komt er een Britse tegenhanger van marktleiders als edX en Coursera.

Hoger onderwijs moet “een van de Britse groei-industrieën van de 21e eeuw worden. Er zijn weinig sectoren in Engeland die een zodanige capaciteit hebben om te groeien als het onderwijs. Wereldwijd is er behoefte aan enorme groei van het onderwijsaanbod”, aldus HO-minister David Willets. “Groot-Brittannië zou hét land moeten zijn om in die behoefte te voorzien,” staat te lezen  in zijn policy paper ‘International Education: Global Growth and Prosperity’.

Transnationaal onderwijs

De grootste groei wordt verwacht op het gebied van transnational education – onderwijsaanbod van Britse HO-instellingen dat beschikbaar komt in onderwijsvormen buiten Groot-Brittannië. Hiertoe moeten “nieuwe vormen van onderwijs en technologie” ontwikkeld worden. Daarnaast wil Willets de internationale werving van studenten verbeteren en Britse studenten aanmoedigen om in het buitenland te studeren.

Willets ziet vooral kansen in opkomende economieën als Brazilië, Indonesië en Turkije. Hij wil zich daarbij richten op landen met een groot aantal jongeren die hun onderwijsstelsel snel en grootscheeps willen uitbreiden. “Daar liggen voor Groot-Brittannië enorme kansen, gezien het feit dat de hogescholen en universiteiten wereldwijd in hoog aanzien staan op het punt van excellentie.“

Een Brits Coursera

Willets ziet voor MOOC’s daarom een belangrijke rol weggelegd. “Onderwijs wordt steeds meer een multinationale sector. De explosieve groei van MOOC’s en hun wereldwijde bereik hebben een nieuwe deur opengezet naar het onderwijs. Wij moeten er voor zorgen dat dit een deur wordt naar onze universiteiten en hogescholen. Daarom moeten de Britse universiteiten snel aansluiting zoeken bij de Amerikaanse marktleiders op dit gebied, zoals edX en Coursera.”

In het najaar start daarom een initiatief ‘Future Learn’, geleid door de Open University  in samenwerking met 21 universiteiten, The British Libary, The British Museum en partners in Australië en Ierland. Deze zullen gezamenlijk hoogwaardige cursussen gaan aanbieden. Willets’ ministerie zal het aanbod van dit type aanbod actief stimuleren als onderdeel van het geheel van het Britse internationale onderwijs.

Nederland loopt achter

Afgelopen mei had in aanloop van de G8- top al een conferentie plaats gevonden in Engeland met het transnationaal onderwijs als onderwerp. Toen was de conclusie dat dit type onderwijs een belangrijke bijdrage kon leveren aan het verhogen van de welvaart. De Nuffic waarschuwde bij die gelegenheid, dat Nederland achter liep op dit punt ten op zicht van de door ons omringende landen.

“In Nederland wordt het debat over transnationaal onderwijs nauwelijks gevoerd. De Nuffic zal dit in de komende gesprekken met universiteiten en hogescholen op de agenda zetten.” De voorzet van de Britse minister geeft aan, dat die agenda internationaal en Europees reeds nu flink wordt gevuld.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK