Denk mee met Dijkgraaf

Nieuws | de redactie
9 augustus 2013 | Hoe moet de chemie aan universiteiten er in 2025 bij staan? Wat zijn ambities en kansen voor de kennis in ons land? Robbert Dijkgraaf schrijft met vijf chemici aan een toekomstvisie en vraagt om uw input daarin.

In afstemming met het NWO-gebiedsbestuur Chemische Wetenschappen en het Topteam Chemie schrijven deze zes kenners een visie op de universitaire Nederlandse chemie, als een actueel vervolg op het “Actieplan voor de Chemie in Nederland” uit 2007. Dit actieplan gaf de aanzet tot het Sectorplan Natuur- en Scheikunde en nadien veranderde er veel rond deze discipline. Horizon 2020 is het meest actuele voorbeeld daarvan.

Dire hoofdvragen voor 2025

Voor de strategische koers van NWO/CW en FOM voor de komende jaren is daarom een update de moeite waard. De visie vanuit de schrijfgroep gaat ontstaan vanuit antwoorden op drie hoofdvragen:

1. Hoe ziet de (chemische) wereld van 2025 er uit? Wat kunnen we? Wat weten we? Kortom – wat zijn de grote uitdagingen voor de chemie van de volgende 10-15 jaar?

2. Welke grote, internationale trends onderscheidt u die in de komende periode van invloed zullen zijn op de ontwikkelingen in de chemie? De schrijfgroep is geïnteresseerd in de grote trends zowel van binnen de wetenschap als van daarbuiten.

3. Gegeven dat toekomstbeeld en de onderliggende trends, waar liggen de kansen en bedreigingen voor Nederland? Wat gaat er goed? Wat moet er beter?

De schrijfgroep is nieuwsgierig naar uw antwoorden op deze drie vragen. Tot 26 augustus kunt u uw inzichten delen via het adres chemie2025@nwo.nl .

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK