Duits Kieskompas klaar

Op 22 september gaat Duitsland naar de stembus om de leden van de nieuwe Bondsdag te kiezen. Om de Duitse kiezers te helpen met het maken van een gefundeerde keuze heeft Kieskompas van de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met de Otto-Friedrich-Universität Bamberg een speciale online stemhulp ontwikkeld voor deze verkiezingen: het BundesWahlKompass.
Veel op het spel
“Er staat veel op het spel,” zegt André Krouwel, wetenschappelijk directeur van Kieskompas. “De partij van zittend premier Angela Merkel CDU/CSU staat op ruime voorsprong in de peilingen, maar het is onzeker of de huidige regering aan kan blijven. Merkels regeringspartner, de liberale FDP, is impopulair en lijkt moeite te hebben boven de kiesdrempel van vijf procent te komen.”
“Het linkse blok van SPD en Die Grünen lijkt niet in de buurt van een meerderheid te komen. Wellicht moeten de twee volkspartijen SPD en CDU/CSU samen een ‘Grosse Koalition’ vormen. Uit het Duitse Kieskompas blijkt echter dat beide partijen ver van elkaar staan op de belangrijkste vraagstukken.”
Leeg centrum
Krouwel ziet ook ontwikkelingen in de Duitse politiek die hem vertrouwd voorkomen. “Het politieke landschap in Duitsland lijkt – net als in Nederland – steeds verder te polariseren. Het politieke centrum in Duitsland is leeg. De eurocrisis, bezuinigingen en de steun aan zuidelijke landen verdelen Duitsland diep. De nieuwe partij Alternative für Deutschland die een Duitse exit uit de euro bepleit, haalt mogelijk ook zetels in de Bondsdag. Er staat dus veel op het spel, waardoor het maken van een goed geïnformeerde keuze belangrijker dan ooit is.”
Op basis van hun antwoord op 30 stellingen over de belangrijkste Duitse verkiezingsthema’s plaatst het Kompass bezoekers in het Duitse politieke landschap, te midden van de negen belangrijkste partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Bezoekers krijgen geen dwingend stemadvies, maar worden geïnformeerd over hun afstand ten opzichte van alle partijen in het politieke spectrum.
Vervolgens kunnen bezoekers alle partijstandpunten en onderbouwingen tot in detail bestuderen en vergelijken. Het BundesWahlKompass is hiermee volkomen transparant, zeggen de ontwerpers van de VU. Wo stehen Sie?
