Excellent conservatorium

Nieuws | de redactie
8 augustus 2013 | Het Koninklijk Conservatorium heeft een vorstelijke beoordeling van zijn kwaliteit verworven. Twee van de meest profilerende masteropleidingen zijn door de NVAO als excellent bestempeld, met nog een speciaal keurmerk erbij.

Zowel de master Muziek – the core business van elk conservatorium – als de master Sonologie is door de NVAO in samenwerking met de European Association of Conservatoires (AEC) beoordeeld aan de hand van de NVAO standaarden en de Europees geldende standaarden van de AEC. De uitkomst is dat beide als excellente masteropleidingen mogen gelden. Bovendien heeft de NVAO aan beide het bijzonder keurmerk voor het aspect ‘internationalisering’ toegekend.

Wat is sonologie?

Sonologie is een opleidingsdomein dat zich richt op de ontwikkeling van elektronische muziek. Het Instituut bij het KC is ontstaan uit experimenteel onderzoek bij het fameuze NatLab van Philips. Het werk daarvan leidde tot een bijzonder moment in de Europese muziekgeschiedenis tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1958, die van ‘het Atomium’.

Daar voerde men het “Poème électronique” uit, een geautomatiseerde voorstelling van beeld, kleur en elektronische muziek die in een door Iannis Xenakis speciaal daarvoor ontworpen gebouw werd vertoond. Het project werd geleid door de architect Le Corbusier, die ook de beeld- en kleursequenties bepaalde.

De elektronische muziek werd gecomponeerd door Edgard Varèse die hiervoor gedurende negen aanden naar Eindhoven kwam. In het paviljoen werd de muziek vanaf drie klanksporen weergegeven over een systeem van 350 luidsprekers die waren verdeeld in clusters en routes. De klanken konden zich sprongsgewijs danwel geleidelijk door de ruimte verplaatsen. 

In de decennia sindsien is men met de opkomst van de microelectronica en de computer door gegaan met onderzoek en innovaties. Sinds 1986 gebeurt dit in het verband van het Koninklijk Conservatorium. Naast de traditionele aandachtsgebieden van Sonologie, waarin de productie van elektronische muziek, algoritmische compositie, live elektronische muziek en onderzoek naar klankeigenschappen en muzikale structuren nog sterk vertegenwoordigd zijn, wordt ook steeds meer aandacht besteed aan andere kunstdisciplines waarbij (elektronische) klank een rol speelt. Denk aan beeldende kunst, experimentele film en architectuur.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK