‘Het Oog’ over rankings

Nieuws | de redactie
9 augustus 2013 | Met het Oog op Morgen kijkt zondagavond bij de start van de introweken in het HO naar de rol en impact van rankings. Trekt een student zich daar wat van aan bij haar keuze? Zeggen ze echt iets over de kwaliteit? Is Nederland top of middelmaat?

Hoofdredacteur van ScienceGuide, PG Kroeger, zal op dat onderwerp nader in gaan in de uitzending. Als opwarmer hier vast enkele stukken over dat thema.

– Na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is Nederland met 12 universiteiten het best vertegenwoordigd in de top 200 van de hoogst gewaardeerde universiteiten. Grote kennisnaties als Duitsland en Canada volgen met minder universiteiten aan kop. Is dat nieuws?

– De Universiteit Maastricht is dit jaar doorgedrongen tot de top 10 van de ‘Times Higher Education 100 Under 50 ranking’. “Deze uitslag laat zien dat een moderne, multidisciplinaire benadering van universitair onderwijs en onderzoek zijn vruchten afwerpt”, verklaart collegevoorzitter Martin Paul.

– Opnieuw voert de TU/e de CWTS-ranglijst aan van de wereldwijd sterkste samenwerking van WO en bedrijfsleven. Van alle wetenschappelijke publicaties van deze universiteit komt 15,6 % samen met de industrie tot stand. Eindhoven voert al sinds de eerste ranking hiervan in 2009 deze lijst aan.

– De jaarlijkse Shanghai Ranking voor onderzoeksuniversiteiten is uit. De Verenigde Staten domineren de top 10 volledig. In de Ranking die kijkt naar citaties en publicaties komt de UU op een 53e plek wederom als beste Nederlandse universiteit uit de bus.

– The Royal Society laat zien hoe de kenniswereld fundamenteel aan het veranderen is. Nederland handhaaft zich in de top 10 van ‘wetenschapslanden’, maar de opmars van naties als India, Turkije en Iran is opmerkelijk. China is inmiddels Japan voorbij als nummer 2, stelt de Britse KNAW vast in fascinerende nieuwe cijfers.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK