Hirsch Ballin op Lowlands

Nieuws | de redactie
5 augustus 2013 | Toppers uit de wetenschap komen ook dit jaar naar Lowlands om college te geven. Dit jaar over menselijke robots, mysterieuze deeltjes, stamcellen, de komst van de quantumcomputer en mensenrechten. En nog veel meer.

Een van de sprekers op het popfestival met een eigen universiteit kon natuurlijk niet langer ontbreken. De Delftse hoogleraar Leo Kouwenhoven heeft in heel de wereld zijn verhaal van het Majorana-deeltje mogen doen en overal daar eer mee in gelegd. Nu zal hij op Lowlands zijn vondst van ‘het enige deeltje ter wereld dat ook zijn eigen anti-deeltje is’ als de basis voor de kwantum computer uiteenzetten. “Microsoft zag er brood in en investeerde al een miljoen euro, een Nobelprijs ligt in het verschiet!” jubelen de orgnisatoren nu al.

Tijd voor factcheck

Zeker zo opmerkelijk is het optreden van een KNAW-lid en oud-bewindsman in verschillende kabinetten. Niet iedereen denkt bij prof. Ernst Hirsch Ballin aan flamboyante exposure tussen de collega’s van Lady Gaga en Radiohead. Maar wie de verfijnde jurist van de UvT en UvA goed kennen, weten dat er in hem ook een ICT-freak schuilgaat en meer ongedachte kwaliteiten.

Zijn college op Lowlands wordt voorbeschouwd als “Tijd voor een fact-check van de fundamentele rechten van ons democratisch kikkerlandje.” Dat de mensenrechten ook hier nog wel eens geschonden worden, is volgens Hirsch Ballin namelijk wel degelijk een punt van aandacht en daar zal hij zijn pijlen op richten. 

Lowlands University – waarvan het officiële Latijnse motto luidt: ‘Cum Grano Salis’ – zet zijn collegezaal ‘Echo’ open van 16 tot en met 18 augustus. Het complete programma vindt u op de site van Coolpolitics.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK