Innovatie microscoop bekroond

Nieuws | de redactie
9 augustus 2013 | Door verschillende soorten microsoop ineen te voegen kan informatie uit cellen slimmer en beter worden verzameld. De TU Delft en haar spin-off Delmic hebben hiermee een prestigieuze innovatieprijs in de USA gewonnen.

De Microscopy Today Innovation Award 2013 ontvangen zij samen voor hun combinatie van fluorescentiemicroscopie en elektronenmicroscopie in één apparaat. Met dit zogenoemde SECOM-platform wordt het mogelijk om verschillende soorten informatie samen te voegen zodat een completer beeld ontstaat van zowel de werking als de structuur van de cel.

Twee in een

De zogeheten CLEM-methode (correlative light and electron microscopy) is relatief nieuw en combineert de voordelen van de twee belangrijke microscopietechnieken. Daarmee kunnen wetenschappers in principe twee soorten informatie, van bijvoorbeeld een cel of weefsel, in één plaatje samenvoegen. Functionele informatie – over biologische functies – kan met de fluorescentiemicroscoop worden gevonden en structurele informatie met de elektronenmicroscoop.

Tot nu toe was de toepassing van CLEM technisch alleen nog zeer moeilijk, mede omdat er tot nu toe met twee verschillende apparaten en opstellingen moest worden gewerkt. Het te onderzoeken sample moest dan overgezet worden, wat zeer tijdrovend is en bovenal minder precies en kans geeft op schade aan het sample.

Een twintigste van een haar

Dat is nu sterk verbeterd door de ontwikkeling van het SECOM-platform van Delmic en de TU Delft. Hierbij wordt een scannende elektronenmicroscoop uitgerust met een omgekeerde fluorescentiemicroscoop. Met de nieuwe geïntegreerde microscoop kan een wetenschapper gemakkelijk switchen tussen (beelden van) elektronenmicroscopie en fluorescentiemicroscopie van hetzelfde gebied van een sample.

Het platform kan volgens de ontwikkelaars gemakkelijk worden geïntegreerd in de bestaande onderzoekspraktijk en biedt alle mogelijkheden van high end fluorescentiemicroscopie. De twee microscopen worden met een precisie van beter dan 1 micrometer (ongeveer 1/20e van de dikte van een haar!) uitgelijnd. Dit maakt het mogelijk eenvoudig een heel hoge nauwkeurigheid in het combineren van beelden te bereiken.

De toepassing van het SECOM-platform ligt vooral in de life sciences, zoals het biologisch onderzoek aan weefsels. Een andere mogelijkheid is het in beeld brengen van virus- of bacteriële infecties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK