Joke Snippe naar Marnix

Nieuws | de redactie
28 augustus 2013 | Na een periode bij Avans gaat voormalige Inholland-bestuurder Joke Snippe verder als bestuurder bij de Marnix Academie, de aanbieder van HBO-lerarenopleidingen. Daarmee keert zij terug bij waar haar hart lag.

Snippe was bij Inholland vooral belast met de ontwikkeling van het onderwijsbeleid en het eigen model dat de hogeschool daarvoor ontwikkeld had. Bij de bestuurscrisis die onder voorzitter Geert Dales uitbrak, moest ook zij het veld ruimen. Het benadrukken van goed onderwijs en leraarschap blijft haar niettemin nog steeds boeien.

Dat bleek al bij haar werk bij Avans, waar zij de directeur werd van het Leer- en Innovatiecentrum. Bij de Marnix Academie ligt het accent nog meer op de ontwikkeling van het onderwijs doordat deze hogeschool zich primair richt op lerarenopleidingen. 

Geen dienst aan je eigen onderwijs

Bij Inholland zette zij in op vernieuwingen binnen het ondewijs en vertelde aan ScienceGuide onder meer over de inspiratie die zij opdeed van de Mix-In conferentie over studiesucces in moeilijke omstandigheden. “Het belangrijkste was de les die Dennis Holtschneider, de voorzitter van DePaul University  in Chicago, de aanwezigen voorhield: verlaag nooit je standaarden. Maintain high standards. Je doet je eigen onderwijs er geen dienst mee als je dat niet doet, maar de studenten ook niet. Je neemt ze dan niet serieus.”

Dat werkte door in een exeriment in Rotterdam, waar zij de volgende ervaring deed: “Op een gegeven moment zag een docent dat een leerling van zo’n klas een oproep had gedaan op Hyves om voor het tentamen met zijn allen bij elkaar te komen om de stof nog een keer te bespreken. Dat wilde iedereen wel. Iemand van een andere klas zag dat ook, en deed eenzelfde oproep. Toen hebben docenten gezegd, nou dan komen wij ook wel.”

“Uit onderzoek blijkt dat de eerste honderd dagen cruciaal zijn voor studiesucces. Via dit experiment in Rotterdam hebben we de kersverse studenten beter kunnen betrekken bij de opleiding. Zonder standaarden te verlagen hebben we gezorgd voor optimale studiecondities. En, misschien wel het belangrijkst, we zien ze. We weten wie die studenten zijn. De docenten van dit experiment hebben hen echt persoonlijk leren kennen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK