Meneer Sahtoe overleden

Nieuws | de redactie
20 augustus 2013 | "Als je jongeren aanspreekt op hun talenten, dan gaan zij die ook aanboren." De Surinaamse onderwijzer 'meneer Sahtoe' was blind, maar zag diep en inspireerde zijn leerlingen een leven lang.

Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing noemde hem haar voorbeeld van een onvergetelijke leraar tijdens het eerste Meesterschap debat van de grote lerarenfaculteiten in het HBO. Haar verhalen over ‘meneer Sahtoe’ waren zo rijk en overtuigend, dat zij hem persoonlijk opzocht en interviewde voor ScienceGuide bij haar eerst volgende bezoek aan Paramaribo.

Nu is hij overleden, zo vertelt zij vanuit haar bezoek van dezer dagen daar. “Op de middelbare school in Paramaribo was hij de docent die ons leerlingen altijd voorhield dat wij veel meer konden dan wij zelf voor mogelijk hielden. Deze inspirerende man stuurde mij op de dag, dat ik werd geïnstalleerd als Kamerlid een sms’je: hij was trots op mij. Zelf kon hij het sms’je niet meer typen, omdat hij inmiddels blind is, maar zijn vrouw deed dit voor hem.”

Streng maar rechtvaardig

In het gesprek met zijn oud-leerlinge over het wezen van het leraarschap zijn meneer Sahtoe onder meer: “Ik heb oprecht van al mijn leerlingen gehouden, sterker nog ik hou nog steeds van ze. Volg al mijn leerlingen, of zij nu arts of timmerman zijn geworden, ze zijn mij allemaal even lief. En dat weten zij ook, ik krijg nog steeds kaarten en brieven van over de hele wereld, als ze op bezoek zijn in Suriname komen ze even langs. Maar ook die leerlingen die in Suriname zijn gebleven houden contact. Daar ben ik blij om, omdat ik al mijn leerlingen als mijn kinderen beschouw.”

“Ik ben altijd streng maar rechtvaardig geweest in de klas. Ik geloof wel in gezag, geloof absoluut ook in het gesprek, maar uiteindelijk is de leraar de baas in klas. Niet de leerling. Overigens heb ik mij nooit alleen bezig gehouden met de leerlingen. Ook hun ouders heb ik altijd betrokken bij mijn lessen. Als een leerling niet op school kwam ging ik na school even kijken of alles wel in orde was thuis.”

Het volledige interview ‘De geest van de mangoboom’ leest u hier.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK