Nerdwarmte voor in huis

Nieuws | de redactie
14 augustus 2013 | “Computers zijn de grootste stroomslurpers van de 21ste eeuw”, aldus Nobelprijswinnaar Steven Chu. “De grootste winst is te halen in energie-efficiency.” Drie Delftse ingenieurs vonden dit ook en begonnen een bedrijf om huizen te verwarmen met computers, zo heb je én rekenkracht én een warm huis.

Steven Chu, Nobelprijswinnaar en Obama’s oud-Minister van Energie zei in 2008 al tegen ScienceGuide: “Energyefficiency is the biggest gain. We kunnen nog zulke geweldige technologische alternatieven en oplossingen bedenken, maar pure besparing, dus hogere op rendementen bij energiegebruik blijven de grootste, directe succesfactor” 

Na de ijskast de computer

“IJskasten waren 30 jaar geleden de grootste stroomslurpers in elk huis,”vertelde Chu. “En bij ons in de Verenigde Staten zijn ze groot, vreten ze stroom. Toen er voorschriften kwamen om daar wat aan te doen, moest de industrie daar wel snel op inspelen en dat deden ze ook. Dat bleek ook prima te kunnen, ze zijn echt niet dom. They’re really smartIn enkele decennia zijn ijskasten met een factor 4 efficiënter geworden. De consument vindt dat natuurlijk prachtig als de stroomprijzen maar stijgen.” 

“De besparing die dit voor heel de Verenigde Staten opleverde, dat geloof je bijna niet. Het was evenveel als er door de stuwdammen in heel het land aan stroom geproduceerd werd, enkele procenten van de totale consumptie. Wat de ijskast was, dat is nu de computer. In huis en ook de rekencentra van instellingen en bedrijven. Dat zijn de grote slurpers van de 21e eeuw! Het duurde even, maar dat besef is nu volop doorgedrongen.”

Datacenters verbruiken tegenwoordig tussen de 1 en 3 procent van alle energie wereldwijd. Ook bij een paar jonge ondernemers uit Delft drong deze gedachte meer en meer door en daarom komen zij met een heel nieuw idee om deze energie efficiënter te gebruiken. 

Twee vliegen in één klap

Zoals Newton volgens de legende door een vallende appel op het idee van zwaartekracht kwam, zo hebben de omstandigheden voor de Delftse ingenieurs van Nerdalize ook voor een doorbraak gezorgd. “Het was een van die ijzig koude winterdagen en door een verbouwing deed de verwarming het niet. We kregen het maar niet warm en ineens stond mijn huisgenoot Mathijs de Meijer tegenover me z’n laptop te knuffelen om het warm te krijgen. Hij zij ‘als we dit nou doen met honderd computers hebben we nerdheat’. Op dat moment is de basis gelegd voor het idee van huizen verwarmen met computers”, vertelt Boaz Leupe van Nerdalize.

Leupe is het dan ook helemaal met Steven Chu eens. “De belangrijkste stap die we de komende jaren moeten maken, is het verbeteren van onze energie-efficiency. Enorm veel energie wordt verspild, wat niet alleen een hoop geld kost maar ook dramatische gevolgen heeft voor het klimaat. Voordat je het hele systeem van energie productie gaat omgooien moet je eerst kijken of de opgewekte energie wel efficiënt gebruikt wordt.” 

Door ‘energieslurpende computers’ te gebruiken om je huis te verwarmen wordt de energie twee keer gebruikt en gaat de energie-efficiency flink omhoog. De eerste keer om berekeningen te maken en de tweede keer om het huis te verwarmen. Ook economisch gezien geen gek idee als je bedenkt dat gemiddeld 60 procent van de energierekening van Nederlandse huishoudens uit stookkosten bestaat en de elektriciteit van de servers wordt vergoed.

Het koelprobleem

‘Technische man’ Mathijs de Meijer legt uit dat de kosten van grote datacenters voor vijftig procent bestaan uit bouwkosten, 30 procent uit de computers en servers. Tien procent van de kosten worden gebruikt voor elektriciteit en nog eens tien procent om alles te koelen. Energie is dus een forse factor voor zowel de duurzaamheid als de economische levensvatbaarheid.

“Datacenters moeten goed gekoeld worden om oververhitting te voorkomen. Dat koelprobleem bracht ons op het volgende idee. Als je de computers ergens neerzet waar de warmte ook daadwerkelijk gebruikt wordt, heb je geen grote datacenters meer nodig en hoef je geen energie meer te verspillen aan koeling.”

Groene Noorse data 

Waar kan je dit soort ideeën nu beter uittesten dan in het koude Noorwegen waar de verwarming minstens tien maanden per jaar vol openstaat. “Noorwegen heeft supersnel internet maar bijna geen centrale verwarming. Rond 98 procent van alle Noren verwarmt het huis elektrisch blijkt uit Euromonitor. En een elektrische verwarming is zo vervangen door een warmte-producerende server”, zegt de Meijer. Doordat Noorwegen 96 procent van z’n energie laat opwekken door waterkrachtcentrales is zowel de rekenkracht als de verwarming ‘groen’.

Data is the new oil!” zei Clive Humby al in 2006, maar de metafoor wordt nog completer nu data ook huizen kan verwarmen. Niet alleen de energie wordt twee keer gebruikt, ook kan er twee keer geld verdiend worden een keer met de computer data en een keer met de verwarmingskosten.

“De rekenkracht van de servers die we in de huizen plaatsen kunnen we verkopen aan bedrijven of wetenschappelijke instellingen. Mocht er rekenkracht overblijven dan kunnen we dat doneren aan mooie wetenschappelijke projecten.” Deze nieuwe vorm van filantropie maakt van big data en nieuwe kennis ook nog het nieuwe geld.

Wilt u meer weten of door middel van crowdfunding dit project werkelijkheid laten worden, klik dan hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK