Nijmegen krijgt een vrouw

Nieuws | de redactie
28 augustus 2013 | Wilma de Koning keert terug in het WO. De Fontys-bestuurder gaat als eerste vrouw ooit naar het bestuurscollege van de Radboud Universiteit. Tussen 2005 en 2009 was zij al secretaris en algemeen directeur van de Tilburgse universiteit.

De Koning heeft niet alleen een verleden in het academisch bestuur.Zij kwam eerst uit het HBO. Tot 2001 werkte ze eerst als docent bij de faculteit Economie van Fontys Hogescholen, vervolgens als controller van deze faculteit en ten slotte als concerncontroller van Fontys. Daarna stapte ze over naar de Universiteit van Tilburg en werd daar directeur van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. In 2005 werd ze secretaris/algemeen directeur van de universiteit.

Als voorbeeld dienen

De voorbije periode bestierde zij met Nienke Meijer de grote hogeschool in het Zuiden. Nu Meijer als opvolger van collegevoorzitter Marcel Wintels is aangewezen, was de tijd voor De Koning rijp voor een overstap naar een universitair bestuurscollege. Zelf zegt zij daar over:  “Ik heb Fontys ervaren als een organisatie waar eigenaarschap, professionaliteit en kwaliteit voorop staan. Dit is recentelijk bekrachtigd door het behalen van de instellingsaccreditatie. Fontys staat er goed voor. De functie bij het College van Bestuur van de Radboud Universiteit is voor mij een kans die ik niet  zomaar voorbij kan en wil laten gaan.”

Opmerkelijk is het feit dat De Koning nu de eerste vrouw is die ooit in het Nijmeegse bestuur is benoemd. Tegen Vox vertelt zij, dat daar in de procedure rond haar aanstelling niet over gesproken was. ‘We hebben het er tijdens de procedure niet over gehad, maar ik ben me er van bewust dat ik de eerste ben. Ik hoop dat ik ben gekozen vanwege mijn bestuurlijke ervaring en kwaliteiten. En ik hoop dat ik als voorbeeld kan dienen, dat het vanzelfsprekender wordt dat vrouwen voor deze functies in aanmerking komen. Maar ik vind dat kwaliteit de doorslag moet geven.”

Zij volgt bij de Radboud Anton Franken op. Deze maakte een overstap van WO naar HBO, want hij verhuisde naar het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht. “Met mijn kennis en ervaring op het gebied van onderzoek, valorisatie en bedrijfsvoering hoop ik de Hogeschool Utrecht verder te ontwikkelen als een ondernemende organisatie die uitstekende studenten opleidt die succesvol zijn op de arbeidsmarkt”, zegt Franken in een toelichting op zin overstap van de universiteit naar de hogeschool.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK