Obama redt studieschulden

Nieuws | de redactie
13 augustus 2013 | Ondanks de scherpe polarisatie in Washington heeft Obama een compromis gevonden over de rente op studieschulden. De vrees voor onbeheersbare effecten en een ‘bubble’ vanwege het leenstelsel zit dan ook diep. De uitkomst scheelt de 11 miljoen schudenaren zo’n $1500 per jaar.

Doordat President Obama er met de meerderheid van Republicans in het Huis van Afgevaardigden er op de valreep toch nog weer uit kon komen, werd de al gaande verdubbeling van de rente op studieleningen teruggedrukt. De effecten daarvan waren te bedreigend voor beide partijen in de Amerikaanse politiek om de blokkadehouding in het Congres vol te houden.

Meer dan 1 biljoen

Enige weken geleden berekende het Consumer Financial Protection Bureau van de Amerikaanse regering dat de totale studieschuld van de 37 miljoen Amerikanen met studieleningen nu de grens van 1 biljoen dollar heeft overschreden. “This news comes a few days after the interest rates on several student loans have doubled from 3.4 percent to 6.8 percent.”

De rentes voor studieleningen worden gekoppeld aan de rente op de markt voor de leningen van de Amerikaanse overheid. Die zijn op dit moment zeer laag en daarmee kan de president de studenten bescherming geven tegen hoge renterisico’s. Ongeveer 11 miljoen studenten besparen hiermee dit jaar $1500 op hun kosten.

De Republicans brengen de gevonden oplossing als een natuurlijk uitvloeisel van hun eigen plannen. Speaker of the House John Boehner zegt:  “By linking interest rates to markets, this law — part of the Republican jobs plan — means students will see lower rates and won’t have to worry about Washington suddenly making it harder to pay for their education.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK