Onderwijsgeld onzeker
Eind februari was al duidelijk dat Financiën het regeerakkoord strikt wil handhaven waar het de onderwijsuitgaven betreft. Bij een modernisering van de arbeidsvoorwaarden in de sector komt er flink geld bij. Zonder ‘deal’ op dat punt blijft de hand op de knip.
Bussemaker wil bonden niet belonen
De begrotingsvooruitzichten voor 2014 en 2015 zijn sindsdien niet zo verbeterd, dat minister Dijsselbloem nu lankmoedig zou willen of kunnen worden. Bovendien heeft collega Bussemaker weinig zin om de lerarenlobby’s en bonden te belonen voor hun weerspannigheid die een Nationaal Onderwijs Akkoord in de weg is blijven zitten. Het signaal naar de Eerste Kamer en de maatschappelijke partners zou daarbij trouwens fataal zijn: wie consensus blokkeert krijgt extra’s
De minister wil niettemin de arbeidsvoorwaarden ten gunste van de jonge docenten en hun duurzaam loopbaanbeleid hervormen. In tijden van een nullijn voor de salarissen is dat ook wel nodig als je talent wilt trekken. Dat betekent dat oudere docenten BAPO-rechten zouden gaan verliezen, bijvoorbeeld. Beoogde onderdelen van het niet bereikte akkoord zouden zo wel gerealiseerd worden, maar zonder de compenserende investeringen uit het regeerakkoord.
Geen zin in zure boodschap
Binnen de coalitie is men hierover niet geheel eensgezind. De strenge lijn van Dijsselbloem roept twijfel op bij premier Rutte. Op het Torentje zit men niet te wachten op het effect van die lijn op de buitenwacht, hoort ScienceGuide.
De minister-president schrikt terug van de gedachte dat hij op Prinsjesdag een scherpe inperking van de investeringen in leraren uit het regeerakkoord zou moeten aankondigen. De boodschappen zullen op andere terreinen al zuur genoeg zijn en juist op onderwijs- en kennisterrein wordt hij ook vanuit Brussel gemaand juist extra te doen. Voor het aanmoedigen van een minder narrig en somber consumentenklimaat is het snijden in – zelfs – de uitgaven voor onderwijs evenmin een aanrader.
Ook voor het zoeken van steun op andere deelterreinen zou zo’n scherpe opstelling negatief uitwerken. Steun van D66, GroenLinks en CDA wordt daar niet kansrijker door juist in de onderwijsuitgaven extra sober te doen, vreest Rutte. Dat geldt al helemaal voor eventuele steun vanuit de SP voor delen van het Sociaal Akkoord. De laatste loodjes voor Prinsjesdag worden daardoor lastiger en onvoorspelbaarder dan al eerder was voorzien.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd