Oud Duits dopingnieuws

Nieuws | de redactie
5 augustus 2013 | Dat de Duitse sport niet alleen in de oude DDR extra impulsen kreeg vanuit de wetenschap, is helemaal geen nieuws. Al in 2007 en 2008 bleek de Universitätsklinik in Freiburg verstrikt in de affaire van wielerploeg Telekom/T-Mobile en het Olympisch Comité eveneens.

Tijdens het onderzoek naar het dopingschandaal bleek dat tenminste vier artsen van deze kliniek waren omgekocht om bloeddoping en andere illegale activiteiten te verrichten voor het Telekom team. Dat deden zij zelfs binnen formele wetenschapsprojecten. Van de 92 mensen die door hen positief getest werden (uit bijna 23.000) op hemoglobine waren er 57 uit het wielrenteam en die zijn daarmee direct bij aspecten van bloeddoping betrokken geweest, 4 tussen 1993 en 2006.
 
Wie is Ulrich Maier?

Daarvoor werd door de sportclubs flink betaald. Een derdegeldstroom-project (2002-2006) voor ‘onderzoek naar trainingsbegeleiding’ leverde de sportkliniek €560.000 op. De arts-onderzoekers beurden in 2006-2007 zelf zo’n €180.000 voor extra activiteiten die de universiteit niet had goedgekeurd. Daartoe waren zijn onder meer bereid de gegevens over patiënten en de uitkomsten van hun doping te vervalsen. Zo was er een patiënt Ulrich Maier, die was geboren op 2-12-1937, maar die leek wel erg op de Tourwinnaar Jan Ulrich, de wielrenner die op 2-12-1973 geboren is.
De betrokken artsen werden geschorst nadat uitkwam dat zij meehielpen middelen als epo zo toe te dienen en te controleren, dat de renners niet betrapt zouden kunnen worden. Toen al was al duidelijk dat er meer aan de hand moest zijn. Een van de beschuldigde hoogleraren is niet alleen een sleutelfiguur in de wielersport maar was ook de chef van het medisch team van het Duitse Olympisch Comité in Turijn (2006).
Wintersporters als schaatsers, skiërs en dergelijke, alsmede het Olympisch Comité zelf kwamen hiermee in het vizier van het onderzoek. Ook het voetbalteam van SC Freiburg werd door de universiteit ‘medisch begeleid’. De betrokken medici zeiden dat zij onder druk gezet werden en uit vrees handelden voor hun contracten met de gulle wielersponsoren uit Existenzangst.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK