Plus voor investeren in R&D

Nieuws | de redactie
2 augustus 2013 | Bedrijven blijven investeren in innovatie en kennis. In 2012 werd bijna €5,9 miljard aan private R&D ondersteund door de fiscale regelingen om dit aan te moedigen, de WBSO en de RDA. Meer dan 22.000 en 8% meer bedrijven benutten de WBSO.

Het aantal ondernemingen dat in 2012 gebruik maakte van een fiscale regeling die onderzoek en vernieuwing bevordert bij bedrijven, is voor het vijfde jaar op rij toegenomen, zo laat EZ zien. In 2012 vielen 22.220 ondernemingen onder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO), 8% meer dan in 2011. 13.860 bedrijven maakten daarbovenop gebruik van de Research & Development Aftrek (RDA).

Vooral MKB aan de slag

De RDA is bedoeld om financiële lasten voor speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. In 2012 werd bijna €5,9 miljard aan private Research & Development (R&D) ondersteund door de WBSO en de RDA, waarvan €3,9 miljard aan toegekende loonkosten en €2 miljard aan andere uitgaven voor R&D. Vergeleken met 2011 nam het aantal R&D-uren toe met 6% en de loonkosten voor R&D met zo’n 8%.

Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) maakt het meest gebruik van de WBSO en de RDA. In 2012 bedraagt het aandeel van het MKB in het totale aantal WBSO-aanvragen 97%, voor de RDA is dit 98%. Net als in 2011 vindt de meeste R&D plaats in Noord-Brabant en Zuid Holland. Flevoland laat met een toename van 14% de grootste stijging zien. De machine- en apparatenindustrie geeft het meeste uit aan R&D, gevolgd door de sector telecom en ICT.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK