Rekenmeester naar Eindhoven

Nieuws | de redactie
1 augustus 2013 | Prof.dr. Coen Teulings, tot voor kort directeur van het Centraal Planbureau, is met ingang van 1 september door de minister benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de TU/e. De bekende PvdA-econoom vervangt dr. Henk Don, die ook al CPB-baas is geweest.

Coen Teulings was van 2006 tot mei 2013 directeur van het Centraal Planbureau. Hij studeerde in 1985 cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en promoveerde er in 1990.

In de tweede helft van de jaren negentig was hij hoofd inkomensbeleid op het ministerie van Sociale Zaken en sinds 1997 hoogleraar economie aan de UvA. Van 1998 tot 2004 was Teulings directeur van het Tinbergen Instituut en hoogleraar in Rotterdam. Daarna werd hij algemeen directeur van SEO Economisch Onderzoek, en opnieuw hoogleraar aan de UvA. Momenteel is hij verbonden aan de UvA.

Dutch disease

Teulings was en is altijd goed voor enkele tegendraadse opvattingen en analyses. In 2010 – toen de huidige crisis in volle kracht woedde en het kabinet-Balkende-Bos sneefde – tekende ScienceGuide op hoe de sociaaldemocraat zijn bewondering uitsprak voor Ruud Lubbers en de voortvarendheid waarmee hij de crisis in de jaren 80 aanpakte. Hij deed deze uitspraak tijdens de presentatie van Kennisdemocratie. Opkomend stormtij van Roel in het Veld.

“De vergelijking met de jaren tachtig in dit boek is op zijn plaats. In Europa stonden we toen bekend als het land van de Dutch disease. Enorme werkloosheid, grote WAO, hoge tekorten. Dankzij krachtig politiek leiderschap waren we 15 jaar later het wonderkind van Europa. Vooral de uitzonderlijke rol van Ruud Lubbers daarbij mag hier niet onvermeld blijven.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK