Renk Roborgh keert terug in HO

Nieuws | de redactie
7 augustus 2013 | Vorig jaar vertrok hij na vijftien jaar dienstverband bij OCW. Renk Roborgh wilde zijn “houdbaarheidsdatum beslist niet overschrijden.” Een jaar later keert de oud-DG toch terug in het hoger onderwijs. OCW heeft Roborgh benoemd als lid van de RvT bij de Universiteit Maastricht.

Een jaar geleden nam Renk Roborgh onder grote aandacht en lof afscheid in Den Haag Sinds 1997 was Roborgh werkzaam op OCW, waarvan de laatste acht jaar als DG. De HO-topman die onder meer onder Maria van der Hoeven, Mark Rutte en Marja van Bijsterveldt bij OCW diende, wordt nu ruim een jaar later in de Raad van Toezicht van de Maastrichtse Universiteit benoemd. Daarmee is de RvT die verder nog bestaat uit Ad Veenhof (voorzitter), Truze Lodder, Jeroen Kremers en Ursula Nelles weer compleet.

Brede kennis van HO

De universiteit laat weten verguld te zijn met de komst van Roborgh. “Met zijn brede kennis van het hoger onderwijsbestel en zijn vertrouwdheid met internationale vraagstukken is hij een uitstekende persoon om het huidige team van UM-toezichthouders aan te vullen.”

Roborgh keert terug als toezichthouder nu in het hoger onderwijs de noodzaak tot profilering en differentiatie overal actief lijkt te worden opgepakt. In zijn laatste jaar bij OCW sprak Roborgh zich al scherp uit over de noodzaak hiervan tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de start van de alliantie van de Universiteit Utrecht en Technische Universiteit Eindhoven. Hij zwaaide de alliantie lof toe en prees de universiteiten meer in het algemeen voor hun “harde werken aan de invulling van de prestatieafspraken. U verdient een compliment, grote slagen zijn gemaakt.”

Scherp over profilering

Maar er volgde ook nog een andere uitspraak, die de kern van het beleid raakte. Het bundelen van zwaartepunten om de wereldtop vast te houden en te evenaren was voor Roborgh niet genoeg. “U zult ook moeten kijken naar opleidingen waar u van vaststelt dat u daarmee de wereldtop niet zult weten te halen. Daar zult u consequenties aan moeten willen verbinden.” Roborgh sprak zelfs over de noodzaak van nog meer “pijnlijke processen binnen de universiteiten,” als zij serieus willen zijn bij hun keuzes voor kwaliteit.

Renk Roborgh werd in de zomer van 2012 bij OCW opgevolgd door Hans Schutte. Zelf ging hij aan de slag als bijzonder adviseur bij de Algemene Bestuursdienst.  Naast zijn functie bij de Universiteit Maastricht bekleedt Roborgh momenteel diverse bestuursfuncties, onder andere als lid van het Dagelijks Bestuur Clingendael. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK