Roerloze oceaan bij Saturnus

Na de landing van Huygens op de grote maan van Saturnus, die net als onze aarde over een dampkring beschikt, en na de vele foto’s van moeder-sonde Cassini blijven we vragen stellen over Titan. Hoe meer we weten, hoe meer we zien en analyseren kunnen, hoe groter de fascinatie wordt. Zo weten we nu van de seizoenen op de verre maan en hebben we sinds enkele jaren de langzame veranderingen die daardoor op Titan merkbaar zijn van dichtbij kunnen waarnemen.
Komen er nu dan golven?
Maar sommige raadsels blijven. Zo vraagt onderzoeker Alex Haley zich af waarom de oceanen op Titan gaan golven kennen. Is het vloeibare methaan niet ´beweeglijk´ genoeg daarvoor? Is de geringe zwaartekracht – een zevende van die op aarde – de oorzaak?
Zijn these is een andere. Het is het koude seizoen van de voorbije jaren geweest dat belemmerde dat er voldoende ‘zeewinden’ over de methaanoceanen woeien. De komende tijd zou met de nu aanbrekende lente bij Saturnus een verandering van het weer kunnen komen en zou de wind weer opsteken. Cassini moet dan straks de Titaanse zeeën kunnen fotograferen met stormkoppen en golven.
U kunt de NASA-film over de jongste onderzoeksactiviteiten hier zien.
