Scholen New York onder vuur

Nieuws | de redactie
9 augustus 2013 | Het wordt menens in de USA. De ‘Common Core academic standards’ van minister Arne Duncan leveren data over de kwaliteit van onderwijs op die beroering veroorzaken. De staat New York “is, for the first time, coming clean with students, parents and teachers about the inadequacies of the public education system,” zegt hij.

Steeds meer staten in de USA accepteren die gemeenschappelijke kern waarmee de uitkomsten en kwaliteit van het onderwijs onderling vergeleken kunnen worden. Duncans collega op het onderwijsministerie, Martha Kanter, schetste in gesprek met ScienceGuide eerder al hoe hun beleid daar in door werkt.

Failed miserably

Nu in de grote staat New York de eerste analyses naar buiten komen van wat scholen presteren bij deze kennisbasis zijn de rapen gaar. “Students across the state failed miserably on new reading and math tests meant to reflect the more rigorous standards. Fewer than a third of students in public schools passed the new tests, officials reported.”

In 2014 en 2015 zullen ook andere staten zulke rapportages ondergaan en men begint reeds nu ongerust te worden. In Kentucky was recent al merkbaar geworden dat vele scholen niet voldoen aan de minimumeisen van de kennisbasis. Gegevens uit New York zijn niet mals, zoals uit de volgende voorbeelden blijkt: “In Rochester, for instance, just 5 percent of students scored proficient in math. Fewer than 9 percent of students in Syracuse passed the reading test. Statewide, just 19 percent of low-income students made the grade in language arts.”

Holding accountable

Arne Duncan liet merken niet al te veel medelijden te hebben met de betrokken instellingen en het onderwijsbestel van New York. “The state is, for the first time, coming clean with students, parents and teachers about the inadequacies of the public education system. Too many school systems lied to children, families and communities. Finally, we are holding ourselves accountable.”

Critici gaven een tegengeluid en wezen er op, dat het vaststellen van de benchmarks bijna als vanzelf zou leiden tot ‘failed schools’. Dat neemt niet weg dat als zeer opvallend wordt gezien, dat de ‘charter schools’ –  waar velen veel van hadden verwacht op het gebied van onderwijsvernieuwing en hogere kwaliteit – vaak minstens zo zwak bleken te scoren als de verschillende openbare scholen. Het trekken van conclusies en lessen moet dan ook nog echt beginnen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK