Summers naar Fed?

Nieuws | de redactie
13 augustus 2013 | Wie komt er na Bernanke aan het hoofd van de Fed? Economisch en politiek Amerika speculeert vol overgave en oud-Harvard president, oud-minister Larry Summers wordt flink getipt. Sylvester Eijffinger schreef al over hun ontmoeting in zijn recente Harvard Weekboek op ScienceGuide.

Van zijn weekboeken op ScienceGuide heeft de tilburgse hoogleraar een pdf-publicatie doen maken die zijn belevenissen nog eens bij elkaar brengt. De titel ‘Harvard: It never stops!’ is even beknopt als eloquent.

Onder die belevenissen was ook de schok en de onthutsing van het Boston na de aanslag tijdens de marathon. Maar bovenal een carrousel van gesprekken, lunches en ontmoetingen met een reeks collega-economen die Eijffinger scherpten, inspireerden en voeding gaven voor zijn werk en enthousiasme.

Het verhaal over Larry Summers uit ‘weekboek 9’ leest u nog eens hieronder.

“Na een snelle lunch naar mijn afspraak met Larry Summers, voormalig minister van Financiën onder Bill Clinton en oud-president van Harvard University, die tegenwoordig resideert op de Harvard Kennedy School (HKS) met drie secretaresses! Larry ken ik vanaf mijn eerste sabbatical in 2003, toen hij net als president aangetreden was.

Voorbestemd of toch niet?

Summers heeft de prestigieuze John Bates Clark Medal gewonnen en was ooit voorbestemd voor een echte wetenschappelijke carrière, gelet op de twee Nobelprijswinnaars in zijn familie. Maar hij heeft toch nooit alleen voor de wetenschap willen kiezen, omdat hij volgens mij niet het geduld had om zo’n wetenschappelijke loopbaan op te bouwen. Het werken aan wetenschappelijke publicaties vereist concentratie en focus en daar is Larry te onrustig, te hyperactief voor.

Zijn intellectuele capaciteiten zijn indrukwekkend en worden door iedereen die ik ken geroemd. Soms heeft Larry wel eens de neiging om politiek incorrecte uitspraken te doen, maar dat wordt door de collega’s vaak vergeven. Zo’n politiek incorrecte uitspraak heeft hem echter wel de kop als president van Harvard gekost. Larry is zo’n snelle denker dat hij aan maar een zin genoeg heeft om het verhaal af te maken.

Bermuda Driehoek

Het is voor mij onmogelijk om alle onderwerpen te bespreken die tijdens ons gesprek aan de orde kwamen. Daarmee zou ik een compleet extra weekboek kunnen vullen en dat is niet de bedoeling hiervan. Het interessantste onderwerp van ons gesprek was zijn vraag aan mij: ‘What’s Happening in Europe?”. Hoe komt het dat de eurocrisis zo lang duurt?

Waarom worden de problemen niet opgelost? Mijn antwoord was dat dit kwam door de Bermudadriehoek van het korte termijn denken bij politici in Europa (zie hierbij de link). Larry begreep mijn analyse, deelde mijn conclusie en voegde eraan toe dat dit ook voor de VS en Japan geldt.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK