Terpstra buigt voor Kramer

Nieuws | de redactie
30 augustus 2013 | Inholland-voorzitter Doekle Terpstra stapt op als voorzitter van de KNSB. Aanleiding voor zijn vertrek bij de schaatsbond is de forse kritiek van Sven Kramer. Terpstra voorzag een dergelijk scenario in 2011 al. “Ik heb te veel respect voor de iconen van de sport om met hen het gevecht aan te gaan.”

Doekle Terpstra ligt al tijden onder vuur in de schaatswereld voor zijn rol in de gunningsprocedure voor de nieuwe Nederlandse schaatshal. Almere zou de nieuwe vestigingsplaats moeten worden voor het schaatsen, maar die keuze wordt ernstig bekritiseerd.

Afgelopen week mengden ook de schaatstoppers die zich momenteel voorbereiden op de Olympische Spelen in Sotsji zich in de discussie. Sven Kramer vroeg zich openlijk af waarom het KNSB-bestuur niet zijn conclusies had getrokken na alle kritiek en werd daarbij gesteund door onder meer Ireen Wüst en Mark Tuitert.

Voor Terpstra was die kritiek het signaal in een open brief aan te geven dat hij de handdoek werpt. In 2011 voorzag de collegevoorzitter van Inholland al dat de strijd met sporticonen een ongelijke was. In een stuk op sportblog SportKnowHowXL liet Terpstra weten: “Ik heb te veel respect voor de iconen van de sport om met hen het gevecht aan te gaan, bovendien verlies je dat gevecht toch.”

Terpstra stelde destijds tevens: “Ik ben een groot voorstander van oud-sporters op bestuurlijke posities in de sport, maar oud-sporters moeten zich realiseren dat sporten en besturen twee verschillende dingen zijn. Een goede sporter is niet per definitie een goed bestuurder.” Het ijs werd al met al nu toch te dun en met Sven Kramer heeft de schaatssport nu wat Ajax aan Johan Cruijff heeft.

Het volledige artikel van Terpstra over topsport en bestuurswerk leest u hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK