Vlaamse lacunes bij leraren

Nieuws | de redactie
1 augustus 2013 | In Vlaanderen is onrust ontstaan over de geringe algemene kennis van studenten aan lerarenopleidingen, zeker bij aardrijkskunde en geschiedenis. Zo kon de helft van hen de Stille Oceaan niet aanwijzen op de wereldkaart. Het curriculum wordt nu aangepast. Hoe scoort u zelf op die test?

Onderzoekers van de Katholieke Hogeschool Limburg, de docenten Jan Swerts en Kurt Monten, hebben bijna 1000 studenten van de lerarenopleidingen aan acht Vlaamse hogescholen een test laten afleggen. Doe hier zelf deze test.

Uit het onderzoek van de uitkomsten blijkt dat vier op de tien studenten zelden of nooit een krant lezen of naar het journaal kijken. Bij de KHLim bleek bovendien dat de helft van de studenten de Pacific niet kon aanwijzen op een wereldkaart. 20% herkende het portret van Nelson Mandela niet en 30% wist niet dat Pascal Smet de Vlaamse onderwijsminister is. En zo blijken in de test nog wel meer verbluffende uitkomsten zichtbaar te worden.

Minister niet verrast

Minister Smet liet in januari van dit jaar naar aanleiding van een eerdere rapportage weten niet verrast te zijn door het gebrek aan algemene kennis van de studenten op de lerarenopleiding. De resultaten zijn volgens hem een weerspiegeling van de oppervlakkigheid in heel de samenleving. Volgens hem “wacht er het onderwijs, de ouders maar ook de samenleving zelf een belangrijke taak.”

“Onderwijs moet het hoofd van leerlingen en studenten niet vullen met weetjes om te kunnen deelnemen aan een quiz. Onderwijs moet hen inzichten aanreiken om te weten hoe de wereld werkt en om gefundeerde meningen te vormen”, zeggen Swerts en Monten. Maar niettemin, enige zorgen achten ook zij terecht. Het peil van de algemene kennis is wel erg laag. “De wortel van het probleem ligt in het secundair onderwijs”, zeggen de onderzoekers.

Inmiddels is besloten om het onderwijsprogramma van de lerarenopleidingen aan te passen. “Alle docenten worden verplicht om binnen hun colleges de actualiteit extra in de verf te zetten”, zegt Marc Hermans, departementshoofd van de lerarenopleiding van de Katholieke Hogeschool Limburg.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK