Vrijwillig sober in HO-top
OCW laat merken aangenaam verrast te zijn over de doeltreffendheid van “het moreel appèl” van de bewindslieden op “topbestuurders in onderwijs, cultuur en media om hun salarissen te matigen.”
7 weigeraars
De getallen zijn helder. Van de 26 topverdieners “boven de normen die voor het onderwijs gelden” hebben 19 vrijwillig hun salaris willen matigen. Van de 7 weigeraars is er een inmiddels opgestapt, vertrekt een ander later dit jaar en is van een derde nog geen reactie binnen.
Omdat voor de bestaande arbeidscontracten in HBO en WO een overgangsperiode van zeven jaar was voorzien bij de ingang van de aanscherping van de Balkenende-norm hebben Bussemaker en Dekker de betrokkenen aangesproken of zij vrijwillig tot matiging wilden overgaan. “Het grootste deel daarvan heeft zich laten overtuigen,” meldt de minister.
Groen blijft goud
“Het is – zeker in deze tijd – ongewenst dat bestuurders te hoge beloningen ontvangen uit publieke middelen, ook al hebben ze daar strikt formeel recht op.” Daarom juichen de bewindslieden “het toe dat verreweg de meeste bestuurders hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben genomen.” De weigeraars worden uitgenodigd voor een gesprek.
Opmerkelijk is, dat dit appèl niet geldt voor de bestuurders in de ‘groene sector’, zo verneemt ScienceGuide. Daar zou overigens wel een aanzienlijke matiging mogelijk zijn, aangezien bij onder meer de WUR een zeer ruimhartig beloningsbeleid voor de top usance is. OCW gaat strikt formeel echter niet over dit deel van het hoger onderwijs. Minister Kamp wel, maar deze had zich blijkbaar niet aangesloten bij de oproep tot matiging.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Schade door aangekondigde langstudeerboete doet zich nu al voor”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”