Wereldpodium voor kweekhamburger

Nieuws | de redactie
6 augustus 2013 | De hele wereld keek gisteren toe hoe de eerste hamburger van kweekvlees werd gebakken en opgegeten. De onderzoekers uit Maastricht trokken een publiek van Seattle tot Sydney bij deze grote stap in duurzame voedselproductie. De smaak zit vooralsnog “ergens tussen een vegaburger en eentje van McDonalds.”

Waar in mei de New York Times voor het eerst repte over de ‘$325.000 hamburger’ was nu íedereen aanwezig bij de presentatie van Mark Post’s voedseldoorbraak. Grote vraag bij het evenement was ‘wie heeft toch voor dit revolutionaire stukje fastfood betaald?’ Google topman Sergey Brin bleek de geheime donateur. De bekende miljardair hoopt hiermee een “doorbraak in duurzame voedselproductie te forceren.”

Churchill’s droom

Winston Churchill voorspelde in 1931 al een glorieuze toekomst voor kweekvlees. “We shall escape the absurdity of growing a whole chicken in order to eat the breast or wing, by growing these parts separately under a suitable medium.” Tachtig jaar later lijkt Churchill’s droom echt werkelijkheid te worden en net op tijd.

De wereldwijde vraag naar vlees neemt de komende 40 jaar met tweederde toe terwijl de druk op het klimaat en de natuur door vlees steeds groter wordt. “Over een jaar of twintig ligt kweekvlees waarschijnlijk in de supermarkt”, denkt Post. Sergey Brin verklaarde dat voor hem vooral de dierenwelzijnsmotieven hem inspireerden het project te steunen.

Kweekvlees filantropie

Na de uitleg over de productie van de hamburger wilde iedereen vooral weten hoe het smaakte. De burger zag er iets bleker uit dan gewoon rundvlees maar ook de smaak verschilde nog. “Hij is minder sappig dan ik verwachtte”, zei de Oostenrijkse levensmiddelen onderzoeker Hanni Rützler die samen met Josh Schonwald, schrijver van “The Taste for Tomorrow”, het eerst mocht proeven.

“Hij was krokant aan de buitenkant en veel warmer dan ik dacht. Hij had niet echt een intense vleessmaak”, voegde Rützler toe. Schonwald omschreef de smaak als “ergens tussen een vegaburger en eentje van McDonalds.” Mark Post legde uit dat het smaakverschil vooral kwam doordat het kweekvlees veel minder vet bevat.

Hoewel de hele zaal in Londen vol zat met journalisten kwam de beste vraag van een wetenschapper. “Waarom wordt veel van het onderzoek naar kweekvlees bekostigd door filantropen en blijft de industrie langs de zijlijn staan?” Een goede vraag moest Post toegeven en een sluitend antwoord moest uitblijven. Hopelijk was de presentatie gisteren een eyeopener voor de vleesindustrie die nu nog  vooral voedsel produceert met een hoge klimaatbelasting en het nodige dierenleed. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK