Actie tegen bursalenstelsel

Nieuws | de redactie
30 september 2013 | Promovendi schrikken van het door minister Bussemaker voorgenomen experiment met een bursalenstelsel. “Promotiestudenten zullen goedkoper lijken, maar in werkelijkheid ondergraaft dit het wetenschappelijke klimaat,” zegt promovendus Jelmer Renema die een protestactie is begonnen.

Het idee om promotiestudenten op basis van een beurs in plaats van een arbeidscontract aan de universiteit te laten promoveren werd negatief beoordeeld door de Raad van State. Minister Bussemaker ging destijds mee met dat advies, maar zij wil nu alsnog, via een Algemene Maatregel van Bestuur, een experiment met die afgekeurde opzet uitvoeren. Dit idee wordt overigens gesteund door de VSNU. 

Penny wise pound foolish? 

“Wij verwerpen de notie dat het hier om een experiment gaat,” stelt Renema, natuurkundige aan de Universiteit Leiden en initiatiefnemer van de Actiegroep Promotiestudent. “De uitkomst staat al van te voren vast. Promotiestudenten zullen goedkoper lijken, maar in werkelijkheid ondergraaft dit stelsel het wetenschappelijke klimaat waar Nederland om geroemd wordt.” 

Volgens Renema zorgt het huidige HO-stelsel er voor dat Nederlandse promovendi tot de meest productieve ter wereld behoren. “Zij staan hoog aangeschreven en kunnen overal ter wereld – zowel binnen de wetenschap als daarbuiten – makkelijk aan een baan komen. Op de korte termijn lijken promotiestudenten in het experiment wel goedkoper voor de universiteit, maar op de lange termijn zal een bursalenstelsel het wetenschappelijk klimaat zodanig slechter maken dat het de universiteiten meer kost dan oplevert,” vreest Renema. 

De Actiegroep Promotiestudent is een petitie begonnen tegen de OCW-plannen. Patrick Tuijp, voorzitter van Promovendi Netwerk Nederland steunt de actie van de Leidse promovendi. “Deze actie laat zien dat het probleem onder onze achterban leeft.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK