Bouwen voor onderwijs

Nieuws | de redactie
17 september 2013 | Velen in onderwijsland wilden het niet geloven, maar de voorzet van Maxime Verhagen om de nood van Bouwend Nederland te zwaluwstaarten met de modernisering van het onderwijs heeft gewerkt. De oud-minister haalt in zijn nieuwe baan nog eens de Troonrede met een scherpe manoeuvre.

Het kabinet heeft de Koning de volgende tekst laten voordragen: “De regering zal – samen met pensioenfondsen, verzekeraars en banken – een Nederlandse investeringsinstelling oprichten. Het doel van deze instelling is grote beleggers te koppelen aan geschikte investeringsprojecten op terreinen als zorg, energie, schoolgebouwen en infrastructuur, om zo de economie te stimuleren.”

Inhaalgolf

In de zomer lanceerde de nieuwe voorzitter van Bouwend Nederland, oud EL&I-bewindsman en vice-premier Maxime Verhagen een plan om de infrasector een impuls te geven nu reeksen (kleine) bouwbedrijven kopje onder gaan in de crisis, ook vanwege de verlamming van de woningmarkt. Zo pleitte hij voor een inhaal-investeringsgolf in de onderwijsgebouwen waar vaak langdurig beknibbeld is op het onderhoud en (ver)nieuwbouw. Een nationaal investeringsinstituut zou daartoe ok de pensioenfondsen moeten kunnen aanspreken, zodat het mes aan meerdere kanten sneed.

Deze aanpak had Verhagen niet van een vreemde. In 2009 deed Angela Merkel iets dergelijks met een scholenbouw-programma om de ergste klappen van de crisis op te vangen. Daarin volgde zij de net gekozen president Obama na, die eenzelfde impuls liet uitgaan naar de schooldistricten in de 50 staten. Het Nederlandse kabinet was toen minder alert op dit specifieke punt, maar kwam wel met de zeer succesvolle kenniswerkersregeling.

Verbeeldingskracht in HO?

Nu zowel het beleid van Merkel als dat van Obama met succes en groeiherstel beloond zijn, zou ons land enigszins verlaat een zelfde weg moeten inslaan. De economische nood in de bouwsector is ook niet gering. De voorzet van Verhagen viel bij de coalitie blijkbaar in goede aarde en zijn voorganger bij Bouwend Nederland, Elco Brinkman, zal die bereidheid tot luisteren ook wel hebben gewaardeerd.

Het is nu zaak voor het veld om snel met een pakket bouwprojecten te komen die tot de verbeelding spreken. Zo zou de TU Delft kunnen zeggen, dat zij geen numerus fixus op de zo noodzakelijke bètastudenten hoeft af te kondigen als men voldoende ruimte en mensen kan herbergen. Bij een eerste poging tot inventarisatie van ScienceGuide bij de HO-koepels bleek dat daar geen lijst met gewenste en stil liggende investeringsprojecten aanwezig is om een vliegende start te kunnen maken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK