De Top 10 van 2013

Nieuws | de redactie
2 september 2013 | Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell, voert de ScienceGuide Top 10 van 2013 aan. Zijn impact is groot. De agenda van HO-beleid, topsectoren en het innovatiebeleid weet hij krachtig te sturen. Met het Techniekpact wist hij zelfs het ‘sociaal leenstelsel’ fors te ondermijnen. En er staan veel nieuwe HO-vrouwen op de lijst!

De ScienceGuide Top 10 van de meest invloedrijke en inspirerende mensen in de kennissector bevat een reeks nieuwe vrouwen die in HBO en WO het verschil gaan maken. Niet alleen “de wat kattige” Jet Bussemaker, op 4, maar ook Nienke Meijer van Fontys, Anka Mulder van de TU Delft en PvdA-senator Guusje ter Horst bepalen hoe het verder gaat.

Hulde voor vredestichter

Naast Van der Veer haalt uit de industrie ook FrieslandCampina-CEO Emmo Meijer de Top 10. Zijn rol als vredestichter tussen de topsectoren, KNAW, NWO en kennisinstellingen wordt alom geroemd.

Uit de wetenschap springen twee mensen eruit in de Top 10. De nieuwe rector van de VU, Frank van der Duyn Schouten, moet Kuypers universiteit redden. De Maastrichtse hoogleraar Mark Post zette Nederland op alle voorpagina’s wereldwijd met zijn innovatieve hamburger. We vergeten de oorspronkelijke bedenker daarvan, prof Van Eelen, evenmin.

Lot van Rutte in handen

Politiek is duidelijk dat vier HO-toppers het lot van Mark Rutte en Jet Bussemaker in handen hebben: de senatoren Flierman (CDA en NVAO), Ter Horst (PvdA en oud-HBO-raad), De Graaf (D66 en Vereniging Hogescholen) en Bruijn (VVD en oud-AWT, CDHO, LUMC). Samen staan zij dan ook op 8.

Van de collegevoorzitters scoren die van de UM en Radboud hoog. Hun inspiratie voor een ‘gründlich’, Merkeliaans kennisbeleid van investeringen en kwalitatieve reputatie maken deze Top 10 voor Martin Paul en Gerard Meijer een ‘Sternstunde’. Uit Europa scoort ook Olli Rehn zeer hoog. Geen politicus zet zo droog, strak en helder voor Nederland uiteen dat ons land moet investeren in kennis. Zouden we dat nou nog doen ook, dan hoorde hij op 1.

De volledige lijst – met in de links per persoon de onderbouwingen die de informanten uit heel de kennissector aan ScienceGuide hebben gegeven – ziet er als volgt uit:

1] Jeroen van der Veer

2] Olli Rehn

3] Anka Mulder

4] Jet Bussemaker

5] Nienke Meijer

6] Martin Paul en Gerard Meijer 

7] Emmo Meijer

8] Anne Flierman, Guusje ter Horst, Thom de Graaf en Jan Anthonie Bruijn 

9] Mark Post en Willem van Eelen

10] Frank van der Duyn Schouten


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK