Die 4 op 10, die komen er

Nieuws | de redactie
3 september 2013 | Jeroen van der Veer was er even stil van, “dat men mijn werk waardeert.” Hij zet de ambitie, strategie en noodzaak van zijn lange termijn bèta-tech agenda scherp aan. Politiek en samenleving “put your money where your mouth is,” aldus het appèl van de nummer 1 van de Top 10.

De oud-Shell-topman reageert persoonlijk op zijn plaats bovenaan de ScienceGuide Top 10 van 2013. Hij geeft de daarin gebleken waardering direct door aan de scholen en bedrijven die onder meer in Jet-Net “de basis hebben gelegd voor dit succes van de trend ten goede” bij de flinke toename van de instroom in bèta- en techniekstudies in het HBO en WO.

Van der Veer onthult meteen een forse nieuw investering vanuit het bedrijfsleven en de Topsector Chemie in jong talent, als opvang van de dreiging van leenaversie bij een nieuw stelsel. Zorg heeft hij dan ook nog wel. Vmbo en MBO moeten nog nadrukkelijker mee in de trend omhoog en uitstekende jonge  docenten in de relevante bèta-vakken zijn er niet genoeg nu.

U leest de reactie van Jeroen van der Veer hieronder.

Steeds meer in vizier

“Ik ben werkelijk verrast dat men onder de opiniemakers in HBO en WO mijn werk waardeert. De analyse over de totstandkoming van het Techniekpact laat ik verder aan de auteurs van ScienceGuide, dat zullen de lezers wel begrijpen. Laat mij benadrukken dat de agenda van het streven naar 4 op 10 studenten in de bètatechnische vakken nog steeds zeer noodzakelijk is.

Zie de recente berichtgeving over IHC, dat meer dan de helft van de benodigde vakmensen uit het buitenland moet halen omdat we ze in Nederland niet hebben. Het streven naar vier op tien komt gelukkig ook steeds meer in ons vizier.

We zien dat duidelijk meer jongeren kiezen voor de vele prachtige bèta- en technische studies en disciplines die HBO en WO – en zeker ook het MBO! – aanbieden. We zijn hard op weg naar 3 op tien en dat hielden velen lange tijd niet voor mogelijk. Die 4 op 10, die komen er.

Trend ten goede

Ik wil bij deze via mijn reactie op de ScienceGuide Top 10 daarom allereerst mijn grote waardering uiten voor de inzet van al die scholen (schoolleiding en docenten) in het VO die de afgelopen jaren flink werk hebben gemaakt van vernieuwd en aantrekkelijk bèta onderwijs.

Ook een compliment aan de bedrijven van onder andere Jet-Net en dergelijke is hier op zijn plaats. Zij hebben de basis gelegd voor dit succes van de trend ten goede. Zij hebben het aangedurfd te investeren in de lange termijn, wetende dat dit een lange adem vergt. Mijn zorgpunt is nu dat er wel voldoende eerstegraads bèta-leraren zijn de komende jaren. Hierbij moeten we ook het potentieel van de 3TU’s benutten. Daarnaast kunnen we nog meer bereiken als we echt werk gaan maken van W&T in het basisonderwijs.

Ale pijlen op (V)MBO

Dat soort inspanningen en focus in ons werk  in het onderwijs en de bedrijven zullen ons helpen krachtig in te zetten op meer jong bèta en techniek talent in het vmbo en het MBO. Alle pijlen moeten we er op zetten, dat ook in die sectoren de uitstroom en het enthousiasme verder omhoog gaan.

Voor ons allemaal is dat in en rond het onderwijs een boodschap. “Put your money where your mouth is,” zeggen mijn oud-collega’s in het bedrijfsleven dan kort en bondig. Ik verwacht hier veel van onder andere de Centers voor innovatief vakmanschap en – in het HBO – de Centers of Expertise waarin de samenwerking  van onderwijs en bedrijfsleven centraal staat.

Het beste uit jezelf halen

Dat geldt voor de politiek, dat geldt voor de maatschappelijke partners van het onderwijs en dat geldt ook voor scholen, MBO, HBO en WO zelf. Doe wat je belooft te zullen waarmaken. Zo kan ik nu aankondigen dat de Topsector Chemie zorgen zal voor 50 nieuwe beurzen voor talenten in WO en HBO. Dat hebben we afgesproken in het Techniekpact en dan moet je dat ook doen.

Ons land heeft elk van die nu in totaal al 95 getalenteerde en gemotiveerde bèta-studenten met een beurs hard nodig. Wij geven ze een kans het beste uit zichzelf te halen. Dat zal aanstekelijk werken op iedereen die met hen te maken zal hebben, dat weet ik zeker. Die 4 op 10, dat gaat gewoon lukken.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK