Eijffinger gispt “lippendienst” Rutte-II

Nieuws | de redactie
4 september 2013 | Sylvester Eijffinger (UvT) wordt bijna emotioneel als hij de analyses van de WEF-onderzoekers en prof. Volberda (RSM) leest over de crash van ons land uit de top 5 van slimste landen, na jaren van gestage opgang. “Henk Kamp is geen innovator maar meer een boekhouder en neemt weinig beleidsbeslissingen.”

De Tilburgse en Harvard-econoom wijst er op, dat de cijfers en de analyses er op wijzen dat ons land allereerst een ‘leiderschapsprobleem’ heeft. Het korte termijn denken en zijn impact op zowel het vertrouwen van burgers en van partners elders in de wereld had hem in zijn recente sabbatical op Harvard al steeds meer benauwd. De drastische gevolgen daarvan voor de reputatie en positie van ons land als kennis- en innovatienatie doen hem toch nog schrikken, zo zegt hij tegen ScienceGuide.

Geen hervormingen

“Het is duidelijk dat het gevoerde macro- en micro-economisch beleid van het kabinet Rutte II desastreus uitwerkt op de concurrentiepositie van Nederland. Het kabinet kiest niet voor structurele hervormingen op de belangrijke dossiers – u kent ze, iedereen kent ze: arbeidsmarkt, woningmarkt, pensioenen en zorg – maar voor extra bezuinigingen. Daardoor is het beleid van het kabinet verantwoordelijk voor de groeivertraging.”

De harde analyses van de kennisinfrastructuur en de gezamenlijke inzet van de ‘gouden driehoek’ door WEF doen Eijffinger pijn. Hij reageert daarom bewust bijna provocatief. “Het Maxime Verhagen-effect raakt uitgewerkt.”

“Verhagen had op ‘zijn’ EL&I in elk geval een duidelijke agenda met het tot stand brengen en  stimuleren van de topsectoren. Dat was een gedurfd beleid waar je het misschien mee oneens kon zijn, maar visie en drive had het wel. En hij zorgde daarbij voor veel vertrouwen bij het ondernemerschap in het binnen- en buitenland in ons land en in onze kennissector. Dat dit beleid nu als ‘stroperig’ likt te verzanden is bedroevend. Henk Kamp is geen innovator maar meer een boekhouder en neemt weinig beleidsbeslissingen.”

Onderwijsakkoord 1 promille BBP

De landen die blijvend hoog scoren, en zeker de landen die Nederland passeren in de top 5 – Duitsland, de USA, Zweden – onderscheiden zich door een volhardend beleid van investeringen in onderwijs, onderzoek, innovatie, excellentie en talentbevordering.

Prof. Eijffinger zegt het daarom bitter: “Dit kabinet bewijst slechts lippendienst aan het investeren in onderwijs, onderzoek en R&D. Nu is er een Nationaal Onderwijs Akkoord met €700 miljoen voor investeringen in  het totale onderwijs. Dit is volstrekt onvoldoende, raakt de lange termijn niet of nauwelijks. Het gaat over niet meer dan een promille van het bruto binnenlands product! Wie dit vergelijkt met de investeringen in Duitsland, Finland, Zwitserland en de VS, die kan slechts zeggen ‘lippendienst’.”


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK