EU prijs voor innovatie hoofdstad

“Steden zijn de motoren van de Europese economie. Zeven van de 10 Europeanen woont in een stedelijk gebied en deze regio’s genereren twee derde van het EU-BBP”, aldus Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap. En dus kwam er een wedstrijd om dé Europese innovatiehoofdstad te vinden, ofwel de iCapital.
In de gegevens van de Innovation Union Scorecard haalt Nederland een mooie plek in de subtop, na Duitsland en Finland, Denemarken en Zweden. Hoog tijd voor revanche op de Scandinaviërs. En hoe kan dat beter dan door de eerste Europese Capital of Innovation te leveren?
Welke Nederlandse steden moeten zeker een gooi naar de nieuwe titel doen? Eindhoven is natuurlijk een goede kanshebber. De stad werd al eerder uitgeroepen tot ‘Intelligent Community of the Year’ en werd toen geroemd vanwege het “Op brede schaal toepassen van innovatieve en maatschappelijk relevante toepassingen op het gebied van breedband en ICT.” Eindhovens toppositie werd onlangs nogmaals onderstreept in de Regional Innovation Scoreboard.
Utrecht is natuurlijk een tweede uitstekende kanshebber, met een ijzersterke internationale expertise op het gebied van de creatieve industrie. Daarbij scoort de UU al jarenlang het beste in de diverse rankings.
Metropool Amsterdam heeft natuurlijk ook een innovatieve naam hoog te houden, met een heuse Amsterdam Economic Board (voorheen innovatiemotor) die inzet op internationaal talent en biobased economy. De ontwikkeling van het Science Park – en het thema eScience daar – kan een extra factor zijn. Wie weet geldt dat ook voor de plannen voor de bètafusie van VU en UvA. Daarbij is de stad al eeuwen een brandpunt van de creatieve industrie.
Op het gebied van internationale samenwerking gooit de stad Maastricht natuurlijk ook hoge ogen. Meer nog dan in andere steden wordt in Maastricht innovatief samenwerkt met Duitse en Belgische partners. Men ontwikkelt er complete nieuwe campusomgevingen in disciplines als de chemie en medische technologie. Bovendien heeft Maastricht met haar regio een meerjarig investeringsplan durven opzetten à €500 mln in zulke innovatieve projecten.
Voor 3 december kunnen innovatieve steden hun voorstel bij de Europese Commissie indienen. De winnaar ontvangt € 500.000 om de lokale innovatie nog een extra boost te geven.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
