EU prijs voor innovatie hoofdstad

Nieuws | de redactie
11 september 2013 | Welke stad vol HBO en WO is het meest innovatief, inspirerend, geïntegreerd en interactief? Na Leeuwarden als Europese Culturele Hoofdstad 2018 kunnen nu andere steden de Europese Innovatie Hoofdstad worden. Maastricht? Eindhoven? Utrecht? Wie durft?

“Steden zijn de motoren van de Europese economie. Zeven van de 10 Europeanen woont in een stedelijk gebied en deze regio’s genereren twee derde van het EU-BBP”, aldus Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap. En dus kwam er een wedstrijd om dé Europese innovatiehoofdstad te vinden, ofwel de iCapital.

In de gegevens van de Innovation Union Scorecard haalt Nederland een mooie plek in de subtop, na Duitsland en Finland, Denemarken en Zweden. Hoog tijd voor revanche op de Scandinaviërs. En hoe kan dat beter dan door de eerste Europese Capital of Innovation te leveren?

Innovation Score card 

Welke Nederlandse steden moeten zeker een gooi naar de nieuwe titel doen? Eindhoven is natuurlijk een goede kanshebber. De stad werd al eerder uitgeroepen tot ‘Intelligent Community of the Year’ en werd toen geroemd vanwege het “Op brede schaal toepassen van innovatieve en maatschappelijk relevante toepassingen op het gebied van breedband en ICT.” Eindhovens toppositie werd onlangs nogmaals onderstreept in de Regional Innovation Scoreboard.

Utrecht is natuurlijk een tweede uitstekende kanshebber, met een ijzersterke internationale expertise op het gebied van de creatieve industrie. Daarbij scoort de UU al jarenlang het beste in de diverse rankings

Metropool Amsterdam heeft natuurlijk ook een innovatieve naam hoog te houden, met een heuse Amsterdam Economic Board (voorheen innovatiemotor) die inzet op internationaal talent en biobased economy. De ontwikkeling van het Science Park – en het thema eScience daar – kan een extra factor zijn. Wie weet geldt dat ook voor de plannen voor de bètafusie van VU en UvA.  Daarbij is de stad al eeuwen een brandpunt van de creatieve industrie.

Op het gebied van internationale samenwerking gooit de stad Maastricht natuurlijk ook hoge ogen. Meer nog dan in andere steden wordt in Maastricht innovatief samenwerkt met Duitse en Belgische partners. Men ontwikkelt er complete nieuwe campusomgevingen in disciplines als de chemie en medische technologie. Bovendien heeft Maastricht met haar regio een meerjarig investeringsplan durven opzetten à €500 mln in zulke innovatieve projecten.

Voor 3 december kunnen innovatieve steden hun voorstel bij de Europese Commissie indienen. De winnaar ontvangt € 500.000 om de lokale innovatie nog een extra boost te geven.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK