Europa leent aan VU

Nieuws | de redactie
19 september 2013 | De Europese Investeringsbank steekt €230 miljoen in de vernieuwing van de campus van de VU. Met deze financiering kan de vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- en Natuurkundegebouw worden gerealiseerd tot “de hoogste concentratie studenten en wetenschappers in Nederland.”

VU als eerste universiteit

De Europese Investeringsbank financiert projecten waarmee de doelstellingen van de Europese Unie kunnen worden gerealiseerd. De bank leent, als niet-commerciële organisatie, tegen gunstige voorwaarden geld uit aan organisaties. De VU is de eerste universiteit in Nederland die financiering van de Europese Investeringsbank ontvangt.

“Investering in hoger onderwijs en onderzoek in Nederland is essentieel voor toekomstige generaties studenten. De Europese Investeringsbank is trots de herontwikkeling van de VU-campus te kunnen steunen. We zijn gecommitteerd om investeringen te doen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie om de competitiviteit van de economie te verbeteren en bij te dragen aan economische groei en werkgelegenheid,” zegt Pim van Ballekom, vicevoorzitter van de Europese Investeringsbank, verantwoordelijk voor Nederland.

Ruimte voor samenwerking

De investering in de VU-campus biedt de ruimte voor onderzoek van topkwaliteit en schept ook de gewenste mogelijkheden voor de VU om met andere instellingen samen te werken. Zo kunnen VU, VU medisch centrum en de Universiteit van Amsterdam in vanaf 2015 intensief samenwerken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken binnen de Human Health & Life Sciences. In het zeer duurzame Nieuwe Universiteitsgebouw kunnen onderwijs, onderzoek en cultuur afgewisseld worden in flexibele ruimtes.

René Smit, voorzitter van het College van Bestuur van de VU, zegt hierover: “We zijn heel blij dat de Europese Investeringsbank een substantieel geldbedrag aan de VU leent; dit maakt de noodzakelijke vernieuwing van de VU-campus op de Zuidas mogelijk. De Europese Investeringsbank onderschrijft onze investeringsplannen – zowel inhoudelijk als financieel – in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek.  De investering op de VU-campus biedt de ruimte voor maatschappelijk relevant onderwijs en onderzoek van topkwaliteit voor haar meer dan 3.500 wetenschappers en 25.000 studenten.”

Volgens de afzwaaiende VU-voorman biedt de VU-campus, “daarmee ruimte aan de hoogste concentratie studenten en wetenschappers in Nederland. Het schept ook de gewenste mogelijkheden voor de VU om met andere instellingen en het internationale bedrijfsleven samen te werken op deze unieke locatie. Hierdoor is deze investering – in deze ingewikkelde economische periode – verantwoord, een belangrijke schakel én stimulans in de verbreding van de Zuidas en versterking van de Amsterdam Kennismetropool.”

VU stabiel en financieel gezond

Dat de Europese Investeringsbank zo’n substantieel geldbedrag aan de VU leent, betekent volgens Smit en zijn VUmc-collega Wouter Bos, dat de bank de VU als een stabiele en gezonde financiële partner ziet. De andere helft van de investering voor (ver)nieuwbouw van de campus voorziet de VU uit eigen middelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK