HBO en WO scoren samen in Europa

Nieuws | de redactie
5 september 2013 | De HAN heeft met de UU een groot bedrag toebedeeld gekregen van de EU voor bijzonder onderzoek. Samen gaan zij met duurzame en dier-vriendelijke technologie de giftigheid testen van zowel bestaande als nieuwe chemicaliën. Oxford, Leiden en de HU doen ook mee.

In samenwerking met de Utrecht Universiteit heeft dr. Marjolein Wildwater van het HAN Laboratorium Onderwijs in een EU competitie een investering van € 1mln verworven voor haar toxiciteitsproject. Wildwater is de projectleider van dit onderzoek, dat uitgevoerd gaat worden door medewerkers van de HAN, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht in samenwerking met de Hogeschool Utrecht, Oxford University en het bedrijf PamGene.

Geen massa’s proefdieren meer

Het doel van dit project is in een meerjarig traject met duurzame en dier-vriendelijke technologie de giftigheid (toxiciteit) te testen van zowel bestaande als nieuwe chemicaliën. De nadruk ligt op developmental en reproductive toxicity (DART), of te wel te onderzoeken wat er met giftige stoffen gebeurt in het lichaam.

Het is tot nu toe gebruikelijk dat zulke lange-termijn experimenten worden uitgevoerd met massa’s proefdieren en dat gedurende vaak tientallen jaren. Door nu tests uit te voeren op alternatieven in niet-dierlijke organismen – zoals eencellige en meercellige organismen als de zebravis, C. elegans en Dictyostelium – en op embryonale stamcellen kan dit type onderzoek duidelijk beter en verantwoordelijker.

HBO-student actief in praktijkondezoek

Bij het HAN Biocentre zal in de  uitvoering van dit soort state-of-the-art onderzoek ook een rol voor de HBO-studenten weggelegd zijn. In hun stage- en afstudeeropdrachten zullen zij bijdragen gaan leveren aan methodologische verbeteringen, bijvoorbeeld in het inbrengen van stoffen in de organismen.

Studenten Bioinformatica zijn reeds nu betrokken bij het maken van een specialistische literatuurzoekmachine. Deze selecteert op basis van de inhoud van publicaties op dit gebied literatuur en  sorteert en download deze vervolgens naar behoefte..


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK