HBO wil aanval op jeugdwerkloosheid

Nieuws | de redactie
4 september 2013 | Laat afgestudeerden zonder baan bij hogescholen aan de slag gaan voor studiekeuzebegeleiding en bijspijkeren van eerstejaars. Daarmee kunnen studiesucces en jeugdwerkloosheid beide ten goede keren, zegt Thom de Graaf.

De voorzitter van de Vereniging Hogescholen komt hiermee in zijn toespraak bij de opening van het studiejaar van de Hanzehogeschool Groningen. Dit bouwt voort op het Nationaal Onderwijsakkoord waarbij voorstellen zijn gedaan om 3000 jonge leraren bij het primair en voortgezet onderwijs een baan te laten behouden of er een te krijgen.

Crisis waait niet over

Voor de voorzitter van de Vereniging Hogescholen is dat niet genoeg. Hij wil niet afwachten tot de crisis overwaait. “Met mijn voorstel om werkzoekenden in te zetten voor het hoger onderwijs, houden we jonge mensen uit de werkloosheid en doen zij hun eerste werkervaring op, besparen we op uitkeringen en plukken ook de vruchten van jonge creativiteit en enthousiasme. Niet onbelangrijk is dat we hiermee tevens de kwaliteit van het onderwijs versterken.”

Hij roept het kabinet op hierover met het HBO in gesprek te gaan. “Ik zou graag zien dat wij als hogescholen vers afgestudeerden het aanbod kunnen doen om bijvoorbeeld een jaar of half jaar lang als assistent aan te stellen. Of het nu om leraren gaat, om verpleegkundigen, bedrijfseconomen of sommige afgestudeerden vanuit de techniek die geen werk kunnen vinden.”

Kijk ook eens na 2017

“Meer dan 1600 basisschoolleraren verloren afgelopen tijd hun baan, jonge leraren komen nauwelijks aan de bak en als ze kunnen werken, dan meestal met een tijdelijk contract tot aan de zomervakantie. Hoe aantrekkelijk is het voor hen om toch stug voor het onderwijs te blijven kiezen?” vroeg Thom de Graaf zich in gemoede af.

Hij gaat er van uit dat het tekort aan arbeidsplaatsen over een paar jaar weer omslaat in een tekort aan leerkrachten. Rond 2017 komt de pensioengolf met volle kracht. Omdat de jonge afgestudeerden dan hard nodig zijn, wil hij met de politiek en het onderwijsveld de mogelijkheden onderzoeken hoe deze generatie jonge leraren nu al bij het onderwijs kan worden betrokken.

De Graaf deed ook boter bij de vis. Hij legt nu het voorstel op tafel om de kosten voor dit plan te verdelen tussen de hogescholen en minister Asscher. De subsidiepot voor aanpak van de jeugdwerkloosheid van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zou hiervoor ingezet kunnen worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK