Indië niet verloren

Nieuws | de redactie
26 september 2013 | Het NIOD conserveert en digitaliseert een deel van de Indische collectie 1940-1950 met subsidie van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van papieren erfgoed. Zo kan het NIOD zijn grootste digitaliseringproject ooit uitvoeren.

Door de conservering blijft de waardevolle maar kwetsbare collectie voor de toekomst behouden en komen vele bijzondere archiefstukken voor iedereen digitaal beschikbaar. De Indische collectie is ongeveer 60 strekkende meter groot. Daarvan zal ongeveer 32 meter worden geconserveerd. Het materiaal is verzameld sinds de oprichting van de Indische afdeling in februari 1946 en voor een groot deel opgebouwd uit particuliere schenkingen van repatrianten.

Persoonlijke verslagen

De collectie bestaat onder andere uit documenten met betrekking tot de bezettingstijd, waaronder administratie van Japanse internerings- en krijgsgevangenkampen en persoonlijke verslagen. Deze gegevens werden in de loop der tijd aangevuld door uitgebreide interviews die medewerkers van de Indische afdeling eind jaren veertig met repatrianten hielden die tijdens de oorlog in een Japans kamp gezeten hadden.

Daarnaast zitten er in de collectie documenten onder andere processtukken van geallieerde en Nederlandse opsporingsinstanties en krijgsraden voor de berechting van Japanners. Ook bevat de Indische collectie rapporten en verslagen van overheidsinstanties over de nasleep en financiële afwikkeling van de Japanse bezetting en over naoorlogse economische ontwikkeling van Indië/Indonesië.

Diversiteit van topcollectie

Juist de diversiteit en de veelheid aan invalshoeken maakt deze collectie tot zo’n rijke en unieke bron voor onderzoek naar de geschiedenis van de (Indische) Nederlanders tijdens en vlak na de Japanse bezetting. Digitalisering zal bijdragen aan het bewaren van een topcollectie en het is daarmee een belangrijke stap in het behoud van het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog.

In november begint het NIOD met dit grote conserveringsproject. Zodra met de bewerking van de stukken wordt begonnen zullen deze voor onbepaalde tijd niet bij het NIOD raadpleegbaar zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK