Jeugdwerkloosheid ramp voor Europa

Nieuws | de redactie
24 september 2013 | De jeugdwerkloosheid schaadt de Europese economie zwaar. De welvaart van de EU wordt er jaarlijks €75 miljard door omlaag gedrukt. Sinds de val van Lehman Brothers is het welvaartsverlies in Europa door de mindere inzet van jong talent en hun energie meer dan €220 miljard, zo toont nieuw Duits onderzoek.

Economen van de Europa-Universität Viadrina in Frankfurt aan de Oder hebben de impact doorgerekend van de crisis op de Europese welvaartsontwikkeling en daarbij in het bijzonder de effecten van de jeugdwerkloosheid bekeken. Daarbij heeft men berekend wat het opleidingsniveau van de jongeren zonder werk is en wat hun bijdrage aan welvaart en groei had kunnen zijn, als zij hun kennis en kunde hadden kunnen inzetten voor de bedrijvigheid en samenleving.

Halvering in Duitsland

Al in 2008-09 verdubbelde de jeugdwerkloosheid en was het welvaartsverlies zo’n €58 miljard. Sindsdien steeg dit naar meer dan €70 miljard per jaar, zo laten de laatste cijfers van Eurostat zien die de economen konden benutten, die uit 2011. De verschillen per land zijn aanzienlijk. In Spanje is het verlies tussen 2007 en 2011 gestegen van €5,5 naar €11 miljard. De kosten van de jeugdwerkloosheid vernietigen daar inmiddels elk jaar een vol procent van het BBP.

In Duitsland is dit ‘slechts’ een kwart procent. Bij de Duitsers zijn de schade-effecten van de jeugdwerkloosheid bovendien in diezelfde crisisjaren gehalveerd, van €12 naar €6,6 miljard.

Nog grotere effecten

De analyse van de Frankfurter economen is nog ingetogen te noemen. Zij berekenen alleen de groei- en welvaartseffecten en laten de kosten die gemaakt worden om de jonge werklozen op te vangen en sociale zekerheid te geven buiten beschouwing. Zij erkennen, dat als die (collectieve) uitgaven meegerekend worden, de impact nog veel groter zou zijn in hun cijfers.

“De huidige situatie zal nog lang door werken. Veel jongeren moeten vanwege de recessie banen accepteren in branches waar zij niet voor opgeleid zijn en daar ok voor de langere termijn genoegen nemen met lagere salarissen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK