Op 1: Jeroen van der Veer

Nieuws | de redactie
2 september 2013 | De ex-Shell-topman werd voorzitter van de RvT van de Delftse universiteit. Mooi, maar voor de ScienceGuide Top 10 op zichzelf nog niet voldoende. Wat hem de nummer 1 maakt is de wijze waarop hij met collega’s als Wientjes, Willems, Oudeman, Lundqvist en dergelijke de kennisagenda wist te kapen.

Hun middel was een misgreep uit het regeerakkoord van VVD en PvdA: het Techniekpact. Niemand zat daar eigenlijk op te wachten, er was al een volle agenda van techniek en bèta-promotie en in het onderzoek waren de topsectoren net volop van start gegaan. Van der Veer benadrukte dan ook scherp dat ‘Den Haag’ vooral niet meer van hetzelfde moest doen of allerlei nieuwe subsidiekanalen gaan graven.

Leenstelsel ondergraven

Vervolgens werd het opstellen van het Techniekpact benut om de kern van de bèta-techniek agenda extra te bekrachtigen: talentbevordering 4 op 10 studenten in béta-tech opleidingen, Centres op Expertise in het HBO fors versterken, prestatieafspraken voor het MBO, ‘Scholarships’ van bedrijven voor jong talent en zo meer.

Krachtig signaal uit het Pact was het ondergraven van het leenstelsel. Van der Veer kreeg gedaan dat het kabinet erkende dat leenaversie wel degelijk een gevaar is, allereerst voor de bèta-tech talenten die een zware studie en master zouden ambiëren. Het Techniekpact bevat een verkenning naar ontwijking van het leenstelsel voor die studenten. In ruil zou het bedrijfsleven voor flink meer beurzen zorgen en dat gebeurt nu ook al.

Grote invloed op de HO-agenda

Van der Veer heeft zo de agenda voor het hoger onderwijs, talent ontwikkeling en de samenleving onderwijs, talentontwikkeling en de samenwerking onderwijs-bedrijfsleven zeer beïnvloed. Bovendien heeft hij op dit terrein het pièce de résistance van Rutte II, het leenstelsel, op een zijspoor weten te rangeren. Het uitstel van de voorziene inwerking nog voordat een concreet wetsvoorstel op tafel ligt, was wel het meest krachtige signaal van die impact.

“Als lenen al voor juist zulke bètatoppers geen goed idee zou zijn, aldus de top van het bedrijfsleven, waarom is het voor anderen in HBO WO dan een probleemloos concept?” heet het in politiek Den Haag en bij de koepels. Van der Veer zadelt de coalitie en de Senaat met die onvermijdelijke conclusie uit het Techniekpact op. Een antwoord komt er voorlopig niet.

De volledige Top 10 van 2013 vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK