Op 4: Jet Bussemaker

Nieuws | de redactie
2 september 2013 | "She takes no prisoners, geen doetje." Jet Bussemaker stapte over van de HvA naar het ministerschap van OCW en werkt daar met stevige hand een forse agenda af. De grootste uitdaging moet echter nog komen: overtuigt zij de Senaat tot een leenstelsel?

De nieuwe minister ‘doet’ zelf het hoger onderwijs en dat doet zij stevig. Zij wil ‘high trust’ herstellen, maar de sector moet die wel verdienen. Een D66-topper zegt: “She takes no prisoners, geen doetje.” Alexander Pechtold zou zelfs woedend op haar zijn geworden in onderhandelingen. Een ervaren links Kamerlid noemt Bussemaker dan ook “een beetje kattig” in debatten. “We missen Marja stiekem toch wel.”

Bussemaker werkt intussen een hele agenda af. Leraarschap staat hoog in het vaandel, de Obama Summit was niet voor niets “echt haar ding”, zoals een verbaasde topambtenaar zegt. Verscheidenheid en flexibiliteit wil zij ruimte geven en zo nodig trotseert zij daarbij koepels, bonden en lobby’s. Geen Nationaal Onderwijs Akkoord was haar liever dan een lamlendig akkoord, bijvoorbeeld.

Het pièce de résistance moet nog komen. Gaat zij de Senaat overtuigen tot een leenstelsel of vindt zij een creatieve route die het regeerakkoord VVD-PvdA overeind houdt, extra geld vrijspeelt voor investeringen in kwaliteit en het schulden maken door  studenten binnen de perken houdt? Elco Brinkman wacht af en houdt zijn kruit droog.

De volledige Top 10 van 2013 vindt u hier

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK