Op 9: Mark Post en Wim van Eelen
Nieuws |
de redactie
2 september 2013 | Alle ogen in de wetenschappelijke wereld waren dit jaar gericht op Maastricht. Daar bereikten professoren Mark Post en Wim van Eelen wereldfaam met de eerste eetbare kweekhamburger. Een eervolle vermelding in de ScienceGuide Top 10 op plek 9 voor de innovatieve onderzoekers uit Maastricht.

Dat we in Europa ‘van koeien naar kennis’ moeten gaan met de investeringen is terecht. Maar je kunt het als wetenschapper ook bijna te letterlijk nemen. Professor Post uit Maastricht werd er in een keer een wereldberoemd geleerde door.
Met zijn kennis maakte hij koeien overbodig als leveranciers van de hamburger. Het kweekvlees van de Universiteit Maastricht haalde de voorpagina’s van alle media wereldwijd, bevleugelde de fantasie en opende de portemonnee van Google-oprichter Brin.
Niet ongenoemd mag professor Wim van Eelen blijven. Hij had decennia gewerkt aan het theoretisch concept achter de kweekburger. Samen bewijzen Post en hij dat vernuft, volharding en valorisatie kunnen blijven verrassen.
De volledige Top 10 van 2013 vindt u hier
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
