Slim innoveren in de thuiszorg

Nieuws | de redactie
27 september 2013 | Bij de ontwikkeling van innovaties in de thuiszorg, ligt de focus vaak op de patiënt. Toch is de zorgverlener hierbij minstens zo belangrijk. Bij Saxion is daarom een toolbox ontwikkeld om MKB’ers te ondersteunen bij slimme en bruikbare innovaties voor thuis- en mantelzorg.

Op de website ‘Ontwerpen voor zorg thuis’ kunnen productontwerpers en ondernemers aan de hand van concrete voorbeelden aan de slag met het in lijn brengen van hun praktische ideeën met de werkelijkheid van de thuiszorgpraktijk. Uit onderzoek van het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie samen met onder meer de Hogeschool Utrecht blijkt dat er namelijk vaak nog te weinig kennis is over de zorgverlener.

Professioneel innoveren 

In plaats daarvan ligt de focus sterk op de wensen van de patiënt. Twee jaar lang is bij Saxion onderzoek gedaan bij thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers en ontwerpers. Interviews en observaties hebben geleid tot de Toolbox ontwerpen voor zorg thuis. Deze webbased toolbox moet de ondernemers helpen bij het ontwikkelen van slimme en bruikbare innovaties voor professionele thuis- en mantelzorg.

Niet alleen in de thuiszorg, ook in het ziekenhuis gaan de ontwikkelingen op het gebied van technologische innovatie hard. ScienceGuide sprak een klein jaar geleden al met Saxion-lector Michaël Lansbergen hierover. “Technologie maakt zorg thuis mogelijk. Maar zowel thuis als in het ziekenhuis geldt dat het gebruik van technologie als onderdeel va zorg veilig en verantwoord moet zijn.”

Peiler voor Saxion

Voor Saxion is de maakindustrie een belangrijke peiler in onderwijs en onderzoek, zo bleek ook eerder deze maand bij het openingsrede van voorzitter Wim Boomkamp. De Twentse hogeschool zegt zich nadrukkelijk te richten op “het gebruik van technische innovaties  in allerlei verschijnselen van het dagelijks  leven, zoals de zorg, veiligheid of energie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK